Прекрасната Мария Секулова, която винаги изкушава с текстовете си храна и пътешествия на www.clovesandvanilla.com, ме покани да споделя любима рецепта от моето детство.

Има вкусове и аромати от нашето детство, които преоткриваме в нещастни или щастливи моменти. Нещо като „утехата за душата“, млякото с ориз на Исабел Алиенде. Вкус, който те прегръща с топлината на нещо познато и успокояващо. Дава ти измамното, но много важно усещане, че всичко ще бъде наред. Както в онзи миг, в който си бил дете и за първи път си вкусил от сладкишите на баба или мама.

Може би и аз съм в един такъв сладко- кисел момент от моя живот, защото яростно започнах да се ровя в старите книги с рецепти на баба ми и майка ми. И без претенциите, че някога ще успея да ги надмина, но с надеждата, че ще мога да създам баланс и нови емоции за себе си и хората които обичам, започнах методично да пека сладкиши. В събота, в неделя, за празник, с кафето в 5 сутринта, с чаша просеко посреднощ, когато всички спят, а мен ме човърка някоя съвсем не кулинарна идея. И така на кухненската маса за гости или за семейна вечеря започнаха да се появяват спомените от моето детство- „Агнесите“ на леля ми, ореховата торта на баба ми, сладкишът с кайсии на мама…

Сладкишът с кайсии ми е любим не само защото става супер бързо и лесно, но и защото търпи много вариации. Ако нямате компот от кайсии, може да използвате такъв от праскови или друг месест плод. Необходим ви е кръгъл съд за печене на блата, среден размер.

Отделете кайсиите в чиния за да се отцедят и запазете сока на компота за сиропирането.

В касерола загрейте две лъжици масло. Изсипете равномерно на дъното на съда за печене и подредете отгоре кайсиите. В купа разбъркайте 4 яйца и 1 чаена чаша захар. Добавете олио (аз слагам на око, но по рецепта е 1/3 чаена чаша). Отново разбийте. Добавете една чаена чаша брашно (пресято), в което сте добавили ванилия (на вкус) и 1 чаена лъжица  бакпулвер. Изсипете готовата смес върху вече подготвения карамел с кайсии. Печете на 170 градуса (или според програмата за печене на вашата фурна) около половин час. Проверете дали блатът е готов по стария изпитан начин – с клечка за зъби. Ако няма залепнало тесто по нея, значи вече може да го извадите от фурната. Обърнете блата в голяма чиния за торта и започнете с лъжица да изсипвате сока от компота. Сами ще видите къде поема най- много и дали не трябва да изчакате няколко минути преди да продължите. Оставете сладкишът да поеме целия сок и след като изстине е готов за сервиране. Понякога го сервирам с топка сметанов сладолед. Прекрасно се комбинира с кафето или с пенливо вино. Със сигурност ще ви накара да се усмихнете на някой мил спомен от детството, а ако поканите за дегустацията и участниците в този спомен…ех, каква Коледа ни чака! Разкошна!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here