Къде да отпразнувате празника на влюбените?

Има много определения за „градове на любовта“, класации за „най романтични места“, а със сигурност и всеки си има негова лична представа за идеалната вечеря на св. Валентин. Какви са моите десет европейски дестинации за влюбени? Ето ги:

Художник: Грег Дацов – 12 год.

1. Андора – Андора ла Веля

Ако обичате зимните спортове и идеалната представа за вашата ваканция започва в ранни зори на пистите, то със сигурност, Андора е вашето място през февруари. А като направи човек справка с климатичните промени и прогнозата за времето, веднага разбира, че в Европа все по-малко места ще стават за ски около пет-шест месеца в годината. Княжеството има и други предимства: прекрасна храна взаимствана от съседните държави, сравнително ниски цени (Андора е офшорна зона), кристално чист въздух и отдалеченост от всички места, които предлагат шумен нощен живот. А това предполага съсредоточаване върху главното – влюбените в теб очи.

Пистите на Андора в края на февруари.

2. Австрия – Виена

Австрийската столица е красива и привлекателна по всяко време на годината. А какво по-хубаво посрещане на празника от чаша виенско кафе и топъл кроасан преди дълъг ден в музеите и прекрасните замъци, които пазят велики любовни истории? Дори и да прекарате деня около реката с фунийка печени кестени, само красотата на около ще бъде достатъзна да създаде незабравими спомени с любимия човек.

3. Италия – Лаго ди Комо

Всичко в Италия звучи и изглежда романтично. Италианците се отнасят към живота с любов и страст и това се усеща навсякъде. Едно от най- романтичните места, на които съм била е езерото Комо. Освен, че пази спомена за силните чувства между една от най- красивите българки Мара Белчева и Пенчо Славейков, градчето Брунате смайва с гледките към езерото и с живописните си улички.

Съвсем възможно е обикаляйки градчетата около езерото да се натъкнете на Мадона или Джордж и Амал Клуни, които имат разкошни вили в района. Не случайно в разгара на любовната си афера „Бранджелина“ често е отсядала в спа хотелите около езерото.

4. Гърция – Скопелос

Островът, станал известен покрай снимките на първата част на мюзикъла „Mamma Mia!“ , е сред най- романтичните места в съседна Гърция. Параклисът Агиос Йоанис, по чиийто стълби Пиърс Броснан гонеше Мерил Стрийп е идеалното място за „падане на колене“ или поне за топ инстаграм пост.

Параклисът Агиос Йоанис в Скопелос.

5. Белгия – Брюж

Северната Венеция е като застинала във времето. Каналите, които пресичат града са пълни с лебеди и патици, улиците се вият между страринни сгради, приютили магазинчета за дантели, шоколад или бирарии и ресторанчета с история. Няма нищо по-подходящо за романтична вечер от мостчетата над осветените канали и онази зимна белгийска мъгла, която обещава всичко и нищо.

6. Черна гора – Котор

Идеален декор за „Игра на тронове“ (макар че тази привилегия се пада на съседен Дубровник) Котор е сред малко познатите пристанища на Европа днес. В миналото, обаче съвсем не е било така и благодарение на отминалите славни времена, днес Котор е туристическо бижу. Градът, който е бил част от Самуилова България пази останките на древна крепост и е под егидата на ЮНЕСКО. Бока Которска или Которския залив е бил дълго време и венецианско владение, а от там идва и разкошната архитектура на централната част. Тук всеки камък е легенда за аргонавтите основали града след мисията за откриването на Златното руно, за пиратите кръстосвали Адриатика, за венецианските търговци потънали в разкош и любовни афери.

Бока Которска снимана от върха на крепостта.

7. Сърбия – Палич

Курортния комплекс на езерото Палич в областта Войводина в миналото е мерил сили с Карлови Вари и Баден – Баден. Водата на езерото е известна със своите лечебни свойства, а паркът е сред най- красивите в съседна Сърбия. Мястото предлага многобройни възможности за еко забавления – колоездене, екскурзии до щраусова ферма , спортен риболов, гребане както и многобройни спа процедури. След наситен с активности ден няма нищо по- връщащо вкуса към живота от топла рибена чорба до кахлената печка в „Ribija carda“. Обратният път към хотела е изключително романтичен – през парка, покрай езерото и в пълна тишина. Сякаш времето е спряло само за вас.

8. Португалия – Лисабон

Един град, в който такистата са шумахерски бързи, 18 -те градуса през февруари са разкошни, има музей на бирата и фадото, романтични трамвайчета, павирани улички и разбира се история. Много история.

Тропически интимен и ветровит, романтичен, но далеч от клишето за „спиращи дъха гледки“ е Лисабон. Защото всеки, дори и да не е влюбен, виждайки го, може да усети онова пробождане под лъжичката. Да се отдаде на трепетното очакване за среща, което се носи с фадото из улички, площади и балкони. Лисабон може да бъде вашето лично велико географско откритие. Стига да не доплувате до там сам.

9. Испания – Палма де Майорка

Казват, че всеки от нас живее на собствен остров в морето на живота. Какво ще кажете за св. Валентин да се съберете с вашата половинка на един остров на средата на земята? Майорка в Средиземно море е сред топ дестинациите в световен мащаб, а всъщото време през февруари е спокойна като малко селце. За празника на влюбените ще можете да видите разцъфналите бадемови дървета, морето, което е в във всички нюанси на синьото, слънчево и безоблачно небе, както и прекрасните романтични ресторанчета, които вечер сервират навън най-ароматната сангрия с портокали отгледани тук. Споменах ли, че сега портокаловите дървата са отрупани с плод? И че има директни полети от София? И освен това в името на голямата любов, винаги можете да ми се обадите за да ви препоръчам ресторант:)

10. България – у дома

Не искам да ви спирам, ако вече сте ги купили билет и сте стегнали багажа. Но ако все още се чудите къде да заведете любимия човек за празника, предлагам ви да насочите усилията си в друга посока. Просто да помислите какво да му сготвите. Няма нищо по- мило и доказващо любов от това да сготвиш за някого. С топлина в ръцете, разбира се. Отворете бутилка вино и не забравяйте, че вашето топ романтично място е точно там където сте двамата.

Автор: Грег Дацов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here