„Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ е втората част от приключенията на моя син Грег и неговия необикновен приятел, започнали на остров Майорка. След успеха на първата книга „Дракончето Ринти“ (изд. „Мармот ) бях окрилена да продължа да пиша за децата, които вярват в дракони, баби бълващи огън, пирати и рицари с мисия. Още повече, че отзивите не спираха – деца, които търсят къде живее Ринти, пишат на Дядо Коледа за подарък друга книга за Ринти, многобройните ми срещи в училища и библиотеки в цяла България, сериозен и положителен медиен интерес към детска книга от български автор. Всичко това ми даде увереност, че си струва да развихря фантазията си с помощта на Грег и неговите рисунки.

Книгата започва с една напълно истинска история. В Майорка живее графити артист с псевдоним Vernichulo, който рисува вълци из целия остров. Той има и други творби, но вълците са тези, които очароваха Грег. Моят син започна да ги рисува навсякъде, да ги снима, да правим специални екскурзии за лов на „вълци“. Когато учителката му видя рисунките в тетрадките му възкликна: „ Аз познавам този художник!“. На следващия ден тя занесла снимки на рисунките на Грег и Верни бил впечатлен. Изпрати специален подарък за Грег, а не след дълго вече бяхме приятели и го поканихме да рисува заедно с Грег вълци на терасата ни.

https://instagram.com/vernichulo?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

През месец  май за няколко дни Инка, промишлената столица на острова се превръща в графити столица. Верни рисува на този фестивал на графитите и това също стана част от книгата. В първа глава Грег и Ринти говорят за видовете графити и се появява и първото сериозно приятелско спречкване. Дракончето ревнува, че в живота на неговия приятел се появява друг важен човек.

В историята се включват и други нови герои като Анна – Мария Унгарска, българска царица и сестра на бабата на Ринти Йоланда. Тя е пазител на драконовите яйца във Велико Търново и майка на принц Петър, който според историята умира като бебе от чума, но аз намерих това за крайно несправедливо и му отредих друга приключенска съдба. Изпратих го във Ватикана за да стане рицар от Ордена на драконите и да държи ключа към бъдещето на планетата.

Друг нов герой е Серхио Валиенте, за който се вдъхнових от образа на Джеймс Бонд. Той е рицар от Перпинян, който обича новите технологии, рисува и готви феноменално добре. Дори и папата оценява високо неговата рецепта за спагети по перпинянски.

Книгата ще ви заведе от Пещерата на дракона в Майорка, която е вдъхновила самия Жул Верн, ще ви разведе из градините на Ватикана и Базиликата на Константин, ще ви накара да тичате останали без дъх по уличките към Царевец и по коридорите на двореца на майоркинските крале в Перпинян.

Всъщност книгата се превърна в прекрасна отправна точка за още проекти какъвто е филмът „Легенда за танцуващото драконче“ .

Съвсем скоро ще държите в ръцете си третата книга от поредицата, която има най- магичната корица благодарение на Мира Мирославова.

https://www.facebook.com/miramiroslavovaa

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here