Детска книга ни води към далечни острови и ни кара да се замислим за бъдещето на планетата ни.

Третата книга от фентъзи поредицата за деца на изд. „Мармот“ приканва героите и децата за нови островни приключения.

Ринти, Грег и Йоланда Унгарска заминават за остров Бали за да се срещнат  с Гадателя, който е пазител на драконовите яйца и дългогодишен приятел на кралицата. Оттам те се отправят към островите Комодо, Фиджи, Острова на пиниите (Нова Каледония) и Австралия. След това се връщат в Рим и за финал отново се събират в двора на къщата в Банялбуфар в Майорка.

В поредицата отново включвам места, които съм посетила. Така ми е лесно да си представя героите на конкретно място, което познавам. За да пресъздам Убуд в Бали и Розовия плаж в Националния парк „Комодо“ просто трябваше да си припомня с какво вълнение слизах от кораба на тези места.

Така Ринти и Грег предадоха и моите пътешественически емоции и силно се надявам да са вдъхновили читателите да прочетат повече за тези места, да изгледат филм за тях или защо пък не да предприемат един ден пътуване.

Убуд в известен на мамите от книгата „Яж, моли се и обичай“ на Елизабет Гилбърт и едноименния филм с участието на любимата ми актриса Джулия Робъртс. В историята един гадател й предсказва, че ще обиколи света и ще се върне отново на същото място. Не съм търсила специален паралел към това в моята книга, но явно подсъзнателно съм „добутала“ героите си до Убуд. Арт столица на острова, мистично и гостоприемно място пълно с туристи и приключенци от цял свят, градчето се слави с лечебните си билки. Оттам идва и името му, на балийски udud е билка.

Художниците правят мястото популярно. Там е намерил творческо вдъхновение Антонио Бланко, испанско – американски художник, който живее на острова от 1952 г. до смъртта си през 1999 г. Убуд се свързва и с името на холандския художник Ари Смит и с движението на младите художници. Освен многобройните галерии и магазини за изкуство областта около града е известна и с храмовете си. Задължително вижте Гробниците на царете в храма Гунунг Кауи и Храмът на смъртта.

Национален парк „Комодо“

„Скоро в далечината се показаха върховете на вулканите, който не спят. Комодо ги посрещна обвит в лека мараня.

Отвисоко приличаше на островa, на който е сниман „Джурасик парк“. Същите каменни зъбери, стръмни каньони от застинала лава и пищни зелени поляни.  Горещото слънце бе нажежило розовия пясък и когато момчетата слязоха на брега стъпалата им започнаха да парят. Те се затичаха към изумрудените води на залива и се гмурнаха надълбоко. Йоланда седна под едно дърво и извади екипировката за гмуркане. Момчетата скоро щяха да се върнат за нея. Морето ги примами с хладната си вода, но гледките надълбоко бяха изумителни и за  да им се насладиш ти трябва оборудване.“

Приключенията им продължават на Острова на пиниите (Нова Каледония) и там Ринти и Грег се запознават с още един пазител на драконовите яйца, който е запален колоездач. Следващата спирка е Сидни, Австралия и там ги очаква ново запознанство с пазител от Ордена на драконите.

В цялата трета история като червена нишка преминават природните катаклизми, които изправят човечеството пред вземане на незабавни решения. Двата воюващи ордена ще трябва да решат кое е по-важно – войната за безсмъртие или животът на планетата Земя. В „Дракончето Ринти и войната на Ордените“ се появява и друг нов герой, чийто прототип е Илон Мъск. Той смело гледа към звездите и вероятно следващата книга от поредицата ще надхвърли мащабите на майката Земя и ще пренесе част от героите си в космическо пътеществие с кораба „Дракон“. Или пък не?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here