Sa Calobra е природен феномен – спиращ дъха каньон, пещери и залив до които можете да стигнете от столицата прекосявайки Tramontana ( планинска верига, която е под егидата на ЮНЕСКО) или да пристигнете по море с лодка от пристанището на Сойер.

Да живееш целогодишно в Майорка дава някои предимства. Като например да видиш места като за пощенска картичка, които през активния туристически сезон са претъпкани и губят голяма част от очарованието си. Често ми се е искало да направя перфектния кадър и да мога с фотошоп да изтрия тълпите туристи или паркираните автомобили.

Тази пролет успях да видя някои от най – популярните места на острова, в друга, нова и много приключенска светлина.
Преминах с кола през пътя МА – 2141, оценен като един от най- красивите, зрелищни, опасни и взискателни от към внимание, а и поддръжка пътни отсечки в Испания. Според някои медии „и в света“.

Пътят за Sa Calobra, който е дълъг 14 дяволски километра е сложно съчетание от остри завои, пропасти, арки (някои, от които възможни за преминаване само от един автомобил и със силно натискане на клаксона). Освен това е любим маршрут за колоездачи и мотористи, за туристически автобуси и за местните старци, които го минават според мен на магия и само по спомен. Истинско рали за смели сърца!

Дизайнът на тази наричана често от медиите „пътна лудост“, която се върти стремглаво около скали и спиращи дъха морски гледки, е дело на инженер Антонио Париети, който е отговорен и за пътя, който води до нос Форментор, в североизточната част на острова.

Построен е през 1932 г., само със силата на човешката ръка, без изпозването на модерните днес машини и без тунел, което го прави още по – ефектен. Цифрите разказват, че за построяването му са преместени над 30 000 куб. м. камъни.

Sa Calobra е природна  забележителност, заради която не само преминавате по споменатия вече стръмен път, но и след това се промушвате пеша през изкопани в скалите тунели, в които има малки отворчета с гледка към залива. Туристите вървят в колона един след друг, а тунелите са слабо осветени от соларни лампи.

Пещерите са две, огледално разположени. От едната пещера  S’Olla има изход към Torrent de Pareis, място на което се срещат две клисури. Впечатляващо ждрело, в чиято основа освен плаж има и естествен амфитеатър, където често се провеждат концерти. Наблизо в рамките на природния парк е и Cala Tuent – 180 метрова плажна ивица с бял пясък.


От  Sa Calobra  тръгват редица пешеходни и велосипедни маршрути, а отвесните скали са предизвикателство за катерачи от цял свят.
Няколко приятни ресторантчета кацнали на скалите над тюркоазените води на Средиземно море ще ви подмамят с майоркинска храна и вино. Съветвам ви преди да поръчате да си спомните, че острите завои нагоре тепърва чакат да бъдат атакувани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here