През последната седмица на май малкото градче Capdepera празнува основаването си шумно и с тридневна фиеста.

Градчето е разположено около ключова за Майорка отбранителна крепост. Тя е построена през 1300 г. от крал Хайме II като важна част от отбранителната система на острова. Намира се на хълм със стратегическо значение. От стените му се открива гледка към целия източен залив, а това е точката, която е най- близо до съседния по-малък остров Менорка. Крепостта е отбранявала цялата зона по суша и море от пиратски набези и е контролирала търговските морски маршрути. Днес тя е много добре запазена и се е превърнала в любимо място за разходка на туристите. В близост до градчето е популярният курорт и пристанище Cala Ratjada.

През трите дни на празника градчето буквално се връща във времето. Средновековният панаир завладява улиците и крепостта. Централната част е затворена за автомобили, а по площадчетата и калдаръмите се нареждат сергии и скари. Жителите на града са украсили къщите си с дървени щитове с хералдическо представяне на техните фамилии. От балконите се веят знамена, а уличките са украсени с цветни панделки.

Ковачи, бижутери, дърводелци, художници, керамици, обущари и всякакви други занаятчии облечени в средновековни костюми са отворили своите сергии и очакват купувачите. Скарите димят вкусно, а ледената бира се лее от сутринта вместо кафе. Едни от най- големите опашки се вият пред барбекю, на което се върти цяло огромно прасе и пред огромна купчина от картофен чипс.

Концерти, пиеси, средновековни танци, огнени шоута, старинни бойни оръжия и игри, които напомнят на познатите ни шах и дама, но се играят с други фигури и върху големи дъски, това са само малка част от атракциите. В крепостта имаше и пиратски кът, където снажни пирати вадеха от ковчези огромни питони и се опитваха да не изглеждат заплашително. Желаещи за снимка не липсваха, но повечето посетители се оказаха само зяпачи, които направиха задръстване по стълбите към върха на стражевата кула.

Жонгльори и музиканти не само от Майорка, но и от чужбина забавляват деца и възрастни през трите празнични дни. Аз се снимах за спомен с един от музикантите от популярната група за folk bastardo IXERA. Те направиха невероятно шоу по улиците на градчето и заслужено бяха почерпени с бира от собствениците на заведения.


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here