Пълният текст на статията за Майорка можете да прочетете в сп. „Grazia“ , август 2018

1. Разходка из столицата

Палма е град с история и официална лятна резиденция на испанското кралско семейство. Не случайно на Великден цялата кралска фамилия е в катедралата, символ на града. Тя се вижда още от морето. С внушителните си размери вероятно е пленявала не един и двама завоеватели, но ако историята може да бъде прочетена, то чувството да се доближиш до величието й може само да се усети, ако си тук. Построена е на мястото на арабска джамия, върху римските стени защитавали града от пиратски набези. Местните я наричат „La Seu“, което означава светлина. Строежът й започва през 1229 година под ръковдството на крал Хайме Първи. Според легендата с нейния строеж той спазил обещание към Дева Мария, която го спасила от буря в морето близо до острова.
Катедралата е най- високият готически храм в Испания, втората по височина църква в Европа и се слави с най- голямата розета в света, наречена „Готическо око“. Малки реплики на прекрасната й форма могат да се видят навсякъде – по къщите, като бижу или като рисунка върху шал, тениска или чанта.
Строежът на храма отнел около 400 години, а всеизвестен факт е, че е реставрирана от самия Антонио Гауди. През 1931 година е обявена за исторически паметник.
Цялата историческа градска част зад нея е впечатляваща с малките си, тесни и живописни улички, притегателно място за туристите.


Иначе самият град с църквите си, с улиците и парковете напомня силно на Барселона. Усещането се засилва и от централната улица, която се казва „Ла Рамбла“.
Основният плаж „Плайа де Палма“ е с дължина около 30 км. , а разходката край морето е сред най- популярното вечерно занимание за всички столичани.

Лондонският The Sunday Time’s избра в тазгодишното си проучване сред читателите си Палма де Майорка за най-добър град за живеене в света. Според анализаторите този тренд ще продължи и през следващите години.

2. Vamos a la playa!
Майорка е известна с уникалната си природа и плажовете си.
284 са включени в тазгодишното издание на пътеводителят „Всички плажове на Майорка“, разделен по категории за всеки вкус и ако искате и за всеки слънчев ден от годината. Един от най- елегантните плажове е Formentor, a Sa Canova е един от най-популярните места за нудисти в света. В залива на Alcudia има пясъчни плажове с прекрасен карибско син цвят на водата, заведения за хранене с вкусна паеля и отлична паркинг система.

3. На шопинг за перли
Прочутите перли Majorica, които са брандирани още от 1890 година и до днес са символ на елегантност и разкош. Можете да посетите фабриката за перли в Манакор, където перлите на Средиземноморието могат да се купят със специални отстъпки или да се поръча уникален накит. Техни реплики можете да откриете във всяко магазинче със сувенири навсякъде из острова.

4. Да похапнете портокалов сладолед в Сойер (Soller)

Малкото старинно градче Сойер е известно с най- вкусните портокали на Средиземноморието. Градините му са осигурявали плодове за Франция и Италия и дълги години градчето е било самотно сгушено сред планината, достъпно само от към морето. Жителите му се замогнали и построили със собствени средства железопътна мрежа до Палма. Така се свързали със столицата, но продължили да „гледат“ към континента. А светът открил това прекрасно кътче и го превърнал в туристическа сензация доста по-късно , едва след като е бил построен модерен тунел през планината.
Тук сред планинските върхове , на площада между внушителната сграда на банката и една от най-красивите катедрали, които съм виждала ядох най- вкусния сладолед от портокал, наслаждавайки се на гледката към зелените върхове и преминаващият буквално между масите на кафенето ретро трамвай.
В близост е пристанището, където можете да опитате традиционна майоркинска кухня и да станете част от ваканционната глъчка с езици от цял свят.

5. Да прекарате един романтичен ден във Valldemossa

Родното място на покровителката на острова Света Каталина Томас ще ви посрещне с прохлада по всяко време на годината. По калдаръмените му улички ще се загубите със сигурност, защото всички изглеждат еднакво, а на входните им врати има идентични керамични плочки, изобразяващи различни чудеса от земния път на светицата. Майоркинците вярват, че светицата пази домовете им от злини.
Градът е притегателно място за творци от цял свят. Неслучайно, полският композитор Фредерик Шопен се скрива тук от света заедно с любимата си Жорж Санд. Влажният климат влошава разклатеното здраве на композитора и двойката напуска острова, но остава завинаги влюбена в красотата му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here