Едно от най- вълшебните и пленителни градчета в Майорка е каменната Валдемоса. Тя придобива световна слава след като през 1838 година Фредерик Шопен се настанява в Картезианския манастир. В килия номер 4 той прекарва една зима в компанията на любимата си Жорж Санд. От Париж заедно с двойката пристигат децата на писателката и любимото пиано на композитора марка Pleyel. Тук Шопен композира Прелюдии, Втора балада, трето Скерцо. Жорж Санд пише книгата си „Зима в Майорка“, в която си отмъщава на местните жители. Тя ги наричала злобни крадци, миришещи на чесън. Те пък я смятали за вещица, която се облича в мъжки дрехи. Това не пречи и до днес във всички магазинчета за сувенири книгата да се предлага на няколко езика.

Влажният климат влошава здравето на композитора и влюбената двойка продава пианото на фамилията Канут и отпътува от завинаги острова. През 1932 година пианото е върнато в манастира, в килия номер 4 където и днес може да бъде видяно.

До Валдемоса можете да стигнете за 30 минути от центъра на Палма де Майорка (Площад Испания) с автобус номер 210.

Билетите за музея на Шопен струват 4 евро, а за деца до 10 години струват 2 евро. Работи и в неделя.

Владемоса е и градчето, в което е родена покровителката на острова Света Каталина Томас. Всички къщи в града имат на фасадите си керамични плочки илюстриращи част от чудесата на светицата.

Валдемоса е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя е сред най- популярните дестинации за еднодневна екскурзия и предпочитано място за летни вили на звезди като Майкъл Дъглас и Катрин Зита Джоунс. Пресата упорито твърди, че двойката е решена да продаде имота си заради неразбории с бившата съпруга на Дъглас, Диандра Лукър. За сега обаче, те са се споразумели да ползват имота за по шест месеца в годината, твърдят клюкарските издания на острова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here