Януари в Сидни и региона е горещ месец. В него децата са в коледно-лятната си ваканция, а страната се готви да отбележи с еднакво пищни тържества и националния си празник и настъпването на китайската нова година.
Сидни ми подейства като юмрук в корема. Абсолютно неочаквано си загубих дъха и дълго ме боля. Първият ден неподготвена за силните слънчеви лъчи дори и през облачен ден, подмамена от 23-те градуса (необичайни за сезона) навъртях двайсетина километра пеша. Резултатът беше крака с лепенки и лице в морав цвят. И хем ме болеше, хем нямаше по-развълнуван човек от мен. Едва събрах търпение да започна обиколката из града отново. Междувременно часовата разлика ме караше да си лягам в полунощ и да се събуждам в 4 сутринта. Близо седмица се чудех спи ли ми се или мога да изкарвам с по 4 часа сън на денонощие. Явно можех, защото времето летеше, а исках да видя нещо повече от популярните туристически атракции. Отбелязвам, че километрите по улици, паркове, пристанища и пазарчета се увеличаваха, а градусите още на следващия ден започнаха да се катерят към трийсетте. Правопропорционално на удивлението ми от този ексцентричен град.
Най-старият, най-дързък град на Австралия с население около 5 милиона според туристическите справочници е подходящ за посещение по всяко време на годината. Лятото обаче, веднага след коледните празници, предлага чудесно време, сезонни намаления в моловете и все пак не на последно място възможност да се разминеш елегантно със снежните преспи в Европа.

Какво да не пропускате в Сидни:

ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА НА СИДНИ TARONGA ZOO впечатлява с разнообразието на животински видове и смайващи гледки към града.
В централната част на града са монтирани месингови табели с цитати от известни личности посетили Австралия. На снимката ЦИТАТ ОТ ИТАЛИАНСКИЯ СЕМИОТИК И ПИСАТЕЛ УМБЕРТО ЕКО.
ПЕШЕХОДНИТЕ ЗОНИ предлагат място за отдих и спокойствие.
РИБНИЯТ ПАЗАР НА СИДНИ. До края на годината ще бъде разрушен и преместен на ново място. Дузина стриди за 20 австралийски долара и бутилка просеко (каквото си изберете), слънце, гледка към залива… Идеално меню за обяд.

 

КУЛАТА НА СИДНИ. Това е първото нещо, което можете да видите при изгрев и последното, което виждате отдалеч при залеза. Рекламните брошури не подвеждат. Кулата е висока 309 метра и е сред символите на града. Златният й купол е с капацитет 960 души – има ресторанти, които позволяват гледка на 360 градуса.
Ботушите UGG, създадени през 1978 година от млад австралийски сърфист. Наричани AUSSIE ROOTS, те са сред най-продаваните ботуши в света. Високото им качество е гарантирано от специалната овча кожа, от която са изработени. Въпреки табелите за намаления, цената им е трудна за преглъщане.
ХОТЕЛ ХАЯТ ПАРК. Според местните гидове е най-скъпият хотел в града. Намира се срещу Операта, в близост до Харбър бридж, Ботаническата градина и старинния квартал Рокс.

 

СТАРИ ДОКОВЕ, които са приютили едни от най-скъпите ресторанти в града, модерни апартаменти и според клюката звезди като Ръсел Кроул и Никол Кидман.

 

Австралийците са хора свързани с ПРИРОДАТА И ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ. Честа гледка в парковете са групи по йога.
ХАРБЪР БРИДЖ е пристанищният мост, който се намира в непосредствена близост до Операта. Едно от незабравимите и скъпи преживявания за туристи е изкачването на моста със специална екипировка и водач.
ПРЕКРАСНА ГЛЕДКА СУТРИН КЪМ ДАРЛИНГ ХАРБЪР. Астралийците се гордеят, че приготвят еспресо със страхотен вкус. Най-често предлагат колумбийско кафе с чаша вода и гледка.
Импровизиран плаж на ПЕШЕХОДНАТА ЗОНА НА ДАРЛИНГ ХАРБЪР с гледка към световноизвестните хотелски вериги и сгради на Ситито.

 

СТАРИ СГРАДИ В ПРИСТАНИЩНАТА ЧАСТ, които днес са превърнати в модерни ресторанти.
КИТАЙСКАТА ГРАДИНА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО – Построена в близост до Китайския квартал, градината е символ на приятелството между двете държави. Прекрасно място за зареждане на батериите в сърцето на града.

 

В Китайската градина на приятелството човек може да забрави за грижите си. Всичко там е в перфектна хармония – вода, цветя, дървета, рибки и птици.

 

На Дарлинг Харбър се намира и и АВСТРАЛИЙСКИЯТ МОРСКИ МУЗЕЙ. Копие на кораба, с който през 1770 година британският капитан-лейтенант Джеймс Кук акостира на брега на Австралия.

 

КРАЛСКАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА – Разположена на 280 декара градината тя през 2016 г. година отпразнува своите 200 години.

 

ОПЕРАТА, построена по проект на датския архитект Йорн Утзон, е обявена през 2007 г. от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Покривът и наподобява издути бели платна. Изграждането й отнема 15 години, по време на които архитектът се оттегля, разочарован от забавянето и неуредиците около проекта и никога не го вижда завършен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here