Сидни – в синхрон с природата

0
563

Най- големият и най- стар град в Австралия смайва сетивата

Декември и януари са перфектното време за ваканция в Южната Земя

През април тази година австралийското правителство обяви мащабен план за разделянето на Сидни на три отделни града. Мегаполисът ще бъде разединен до 2020 година на части с имена – Ийстърн Харбър Сити, Сентръл Ривър Сити и Уестърн Паркланд Сити. Властите в града се надяват така да разрешат някои от основните проблеми на жителите като високата цена на имотите, презастрояването в централната част и задръстванията между 650- те предградия. Това обаче ще свали Сидни от първите места на редица класации: Най- добър град за живеене в света, Най-красив град, Най- добър туристически град в света и т.н. Просто, защото ще престане да се нарича просто Сидни и името ще остане в историята. Но пък каква история има само!
Сидни е основан като наказателна колония през 1788 г. от капитан Артър Филип. Първото селище на Австралия възниква осем години след като континенът е „открит“ от капитан Джеймс Кук и обявен за владение на Британската корона. На 18 януари 1788 г. в залива Ботани пристигат първите заселници – опасни престъпници с еднопосочен билет. Заливът, обаче се оказва неподходящ за мащабни дейности заради липсата на питейна вода и неплодородната си почва. Така на 26 януари колонията е преместена в залива на днешен Сидни, а градът получава името на британския министър лорд Сидни издал заповед за основаването на наказателната колония.
Разположен на брега на Тасманово море, опрял гръб в Сините планини, градът бързо става най-важният център на континента. Така е и до днес, макар че Мелбърн постоянно му диша във врата, а с предстоящото разцепване на три, вероятно и ще заеме челното му място.
Бях в Сидни през януари, когато децата все още са в коледната си ваканция, а градът се готви да посрещне националния си празник и Китайската нова година. Влюбих се в него! Може би първо се прехласнах по гледките, но после забелязах хората. И след месец разбрах, че те са този град, те са важните и те го правят неповторим.
Хората на този над пет милионен кошер са свободни, естествени, спортуващи и забавляващи се по един магнетично увличащ начин. Най- често можете да ги видите в движение. Почти никога в покой. Те са плуващи, сърфиращи, тичащи. Префучават покрай теб на кънки, колело или скейборд, облечени в спортни удобни дрехи със слънцезащитен фактор и неизменната ведра усмивка.
Изцяло обърнат към водата и в синхрон с природата Сидни е смайващ сетивата град. Безбройните му заливите крият прекрасни плажове, паркове и архитектурни шедьоври. Сидни дава простор на сетивата , мащаб на мечтите и учи да се вглеждаме в простите неща и да ги ценим.
Ако имате щастието поне веднъж в живота си да сте там не пропускайте:

  1. Операта символ на града

Тази причудлива сграда се е превърнала в емблематична – не само за Сидни, но и цяла Австралия. Тя е туптящото сърце на града, не само заради богатата си културна програма, но и заради това, че е притегателно място за младите хора, които харесват района и често стълбите й са арена на творчески пърформанси.
Сградата е построена по проект на датския архитект Йорт Утсон, който през 1956 год. изненадващо печели конкурса на правителството на Южен Уелс. Независимото жури първоначално отхвърля идеите на новака чужденец, но след това дава „зелена светлина“. Строежът стартира, но с него започват и неволите на младия архитект. Амбициозният проект се сблъсква с бюрократщината. Така след временно спиране на проекта, разногласия за интериора на сградата и 14-ти пъти по-скъпа реализиация, операта е завършена. Междувременно Утсон напуска обиден и никога не вижда на живо готовия си проект, за който по-късно получава най- голямата награда за архитектура „Прицкер“.
Операта е открита през 1973 год. от кралица Елизабет Втора, с реч, фойерверки и 9-тата симфония на Бетовен.
Днес покривът й, който прилича на корабни платна, сравняван е с мидени черупки или криле, е сцена на светлинни спектакли, а и бе в основата на шоуто при откриването на Летните олимпийски игри през 2000-та година. През 2007 г. сградата на операта е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

2.Кралската ботаническа градина

Най- голямата от трите ботанически градини на града е с площ от 34 хектара. През 2016-та година градината стана на 200 години. В нея могат да се видят изключително редки растителни видове, прекрасни рози, орхидеи и кактуси. Алеите на градината са любимо място за джогинг на жителите на града, а между вековните дървета ще видите хора занимаващи се с йога или медитация. Служителите на ботаническата градина са заети с много инициативи, една от които е обучение на деца в основите на градинарството и ботаниката. Десетки учени, които работят в градината са носители на световни награди, а доброволци развеждат организирани групи по няколко тематични маршрута. Любимият маршрут за децата е този, по който минава ретро влакчето.

3. Зоологическата градина

До една от най-красивите и най-големи зоологически градини, които съм виждала можете да стигнете с ферибот от спирката на Операта. След това ви чака кабинков лифт, който ще ви заведе до върха на предградието Мосман. От там надолу до брега ви очакват най- големите и екзотични животни на планетата – комодски варани, жирафи, коали, тасманийски дяволи, кенгурута и още над 2600 интересни представители на фауната живеят в уютна обстановка и под непрестанни грижи.
Управата на парка е осигурила безплатен гидове. Сред природата на Таронга живее и много редкия вид червена панда. Тя е застрашена от изчезване. За нея могат да ви разкажат и многобройните доброволци, които са деца или пенсионери отдадени на каузата да спасим природата.
Зоологическата градина е отворена всеки ден от годината, включително и на Коледа.

4. Шопинг
Австралия е родината на ботушите UGG . Те навлизат на пазара през 1978 г. благодарение на млад сърфист. Наричат ги Aussie ROOTS и са направени от овча кожа и са сред най-продаваните ботуши в света. Цената им и тук е висока, но поне има изобилие от модели, цветове и размери.
В Сидни на почит е корейската козметика, която все повече се превръща в световен тренд. На рафтовете между несметните количества маски за лице от Южна Корея можете да откриете и безценни австралийски продукти – еко, задължително с висок слънцезащитен фактор и с оригинална и закачлива опаковка.
Много от големите китайски модни брандове имат магазини в центъра. Високото качество на памука се цени не само от китайците, живеещи тук, но и от всеки, който иска комфорт на добра цена. Аз се прибрах от шопинг с няколко тениски с героите от „Междузвездни войни“.
Сидни е идеалното място за шопинг. Първо, защото моловете са безчет и второ, защото тук можете да намерите брандове, които са непознати в Европа. Така освен че ще повишите модната си култура ще успеете и да блеснете като се приберете у дома.

5.Правете като озитата
Вечер, ако искате да станете част от общността просто може да се излегнете на тревата в някой парк докато гледате филм на открито или да пиете вино докато наблюдавате тенис мач на огромен екран монтиран по средата на залива Дарлинг харбър. Или да оставите децата си да скачат във фонтаните специално проектирани за детска атракция, докато вие се наслаждавате на залеза на импровизиран пясъчен плаж, който е изграден само за няколко дни върху асфалта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here