Нарочно не исках да чета много преди да отида в Равена. Исках да се изненадам. Любопитството ми беше разпалено достатъчно само от едно изречение, небрежно подхвърлено в разговор с Косьо Томов (гл. редактор на Go on air magazine): „Непременно виж мавзолея на Гала Плацидия.“

Това е същата Гала Плацидия, монета с чийто лик откриха при разкопките на Цари Мали град край село Белчин. С намирането на тази ценна монета археолозите разплетоха многолетна легенда. Монети с лика на дъщерята на император Теодосий I и майка на император Валентиниан III, регент на Западната римска империя, се пазят само на още две места – в Рим и в Британския музей в Лондон.

Наричат я „Римската Клеопатра“ и неслучайно. Красива и стилна изглежда на монетите и е властвала над Римската империя 25 години. Според легендата, тя тръгва от Константинопол за Рим, за да освободи от пленничество в Равена сина си и по пътя се спира при лековитите извори на Белчин баня. Съвет да се отбие  за почивка там й дал брат й Хонорий, който на смъртния си одър нарекъл Белчин „райско място с чудотворна вода“. Съдбата на Гала Плацидия е тежка и свързана с несгоди, насилствени бракове и смърт. Императрицата умира в Рим на 27 ноември 450 г. Въпреки че мавзолеят в Равена се свързва с нейното име, това е семейна гробница построена с нейни средства, но така и не е приютила тялото й сред смъртта й .

В Равена обаче са тленните останки на един велик флорентинец Данте Алигиери. Равена е и приятелка на жените. Това гласят десетки мозайки с цветя по сградите в града. Но да започнем по ред…

Обектите под егидата на ЮНЕСКО

Настаняваме се късно вечерта в хостела след полет от София до Болоня. Сградата е най – маниашкото място за хостел в света. Освен че се намира на виа „Рома“ голямата старинна сграда е бивш девически манастир и има църква насред лобито. Е, хайде не чак насред, обаче точно до асансьора. И сутрин, като слизаш за закуска и вечер като се прибираш от ресторант, все оттам минаваш. И някак тихо стъпваш колкото и Санджовезе да си изпил. А в Равена и региона вино се произвежда много. Пие се също много, но само в комбинация с добра компания.

Сутринта подкрепени с няколко еспресо ристрето и въоръжени с карта атакуваме бодро виа „Рома“. На нея се намира и най- близкият ни обект включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО (общо 8). За шест от тях можете да си купите билет и в рамките на ден да ги обиколите.

Базиликата „Сант Аполинаре Нуово“ е построена от крал Теодорих Велики през 493-526 г. А се казва така, защото през 856 г. поради заплахи от пиратски набези (морето все пак е доста близо до Равена) в базиликата са пренесени мощите на Св. Аполинарий, които до тогава се съхраняват извън крепостните стени на града в „Сант Аполинаре ин Касе“. През 1748 г. мощите му са върнати в старата базилика, но тази построена от Теодорих Велики остава с това име. През Х век към базиликата е пристроена 38 –метровата камбанария, а заради повишаване на подпочвените води подът на базиликата е повдигнат с близо метър и половина и така част от мозайките й са унищожени. Мозайките са толкова мащабни, че човек се смайва. Разположени са на три нива и са дело на различни майстори. През годините са били променяни, но най – общо изобразяват сюжети от Новия завет.

Базиликата „Сан Витале“ е сред най- известните базилики в Италия. Тя е украсена пищно с византийски мозайки, които са най- големите извън Константинопол и са имали за цел да покажат могъществото на византийския император Юстиниан I по време на византийското владичество в Италия.

На пода на базиликата открихме лабиринт начертан с мозаечни елементи. Можеш да го обиколиш и на и финала му се оказваш стъпил върху раковина.

В непосредствена близост до тази базилика е Мавзолеят на Гала Плацидия. Влизайки в малката сграда от тухли се оказах съвсем неподготвена за красотата, която ме очакваше там. През 14-те тесни процепа служещи за прозорци светлината създава истинско мистическо преживяване.

Дъщеря, сестра и майка на император Гала Плацидия е имала вкус щом с нейната воля помещението е украсено с 570 златни звезди в индигово синьо небе. В центъра на полусферичния купол е разположен златен латински кръст. Това е и най- продаваният мотив за туристите пресъздаден в шалове, календари, магнити.

Останалите обекти в списъка на ЮНЕСКО са:

Battisterio degli Ariani (Баптистерий на арианите), Battisterio Neoniano (Баптистериум на православните), Cappella Arcivescovile (Архиепископската капела Сант Андреа), Mausoleo di Teodorico (Мавозлей на Теодорих Велики), Basilica di Sant Apollinare in Classe (Базиликата Сант Аполинаре ин Класе)

Повече за мозайките на Равена на: www.ravennamosaici.it и www.facebook.com/RavennaMosaiciMosaics

На следващият ден се отправяме към последното убежище на Данте.

Бащата на италианския език е погребан в Равена. И въпреки желанието на флорентинците да върнат тялото му в родния му град, гробницата на Данте все още събира тълпи от туристи в централната част на Равена. Данте Алигиери умира тук през 1321 г. Причината е малария. Но може би е мъката от това, че е бил прокуден от родната Флоренция. А всемогъщата ирония ясно е показала силата си. „През 1829 г. във Флоренция е издигната гробница на Данте, която все още стои празна. На нея е написан стих от трета песен на „Ад“ : „Почитайте най-славния поет“ – пише в Уикипедия (на живо все още не съм я виждала).

А в близост до гробницата има малко хълмче обрасло в бръшлян, където каменна плоча напомня , че тленните останки на Данте са били скрити на това място между 23 март 1944 и 19 декември 1945 година. Въпреки всички опасности гроба да бъде разграбен или заличен, той остава в Равена.

Върховният поет , както го наричат в Италия, почива в скромен каменен параклис на метри от Дидактическия музей носещ неговото. Музеят е интересна смесица от артефакти и комикси. На влизане те посреща видео образ на великия мислител, който след като му зададеш темата, която те интересува, с образа на актьор и с малко плашещ глас започва да разказва от първо лице. Тази своеобразна холограма няма нищо общо с няколкото портрета и бюстове на Данте, които ще видите към края на експозицията. Все пак за учениците, които най – вероятно са и най-честите посетители на музея, тази говореща фигура е доста интересна.

Video

В следващите зали ни очакват комиксови интерпретации на „Божествена комедия“, които интерпретират ключовите моменти от пребиваването на младия Данте в Ад, Чистилище и Рай. Разбира се, отделено е и място за любимата му Беатриче. Иронията съпътства живота на Данте. Той така и не споделя брачното ложе с любимата си, а се жени за Джема, богата наследница от която има няколко деца. До края на дните си, обаче поетът не посвещава нито един стих на съпругата си. Цялото му сърце и творческо вдъхновение принадлежи на Беатриче.

Музеят работи като място за провеждане на дискусии, лекции и прожекции на филми за Данте и неговото творчество. Ученици, преподаватели, литературни критици и историци си дават среща в една от залите оборудвана с екрани и модерна техника. Това място е пример за това как историята, литературата и иновациите могат да вървят „ръка за ръка“ в образователния процес.

Какво да не пропускате:

Няма как да не забележите красивите табели с мозайки изобразяващи цветя, които красят фасадите на няколко сгради в централната част на Равена. Те имат надпис: „Равена – град приятелка на жените“. Тези красиви цветя от мозайки са поставени по проект на организацията „Linea Rosa” в сътрудничество с International Center of Documentation on the Mosaic of the Museum of Art of the city . Проектът комбинира красота, изкуство и солидарност към жените жертви на насилие.

Повече за проекта: www.cittaamicadelledonne.it

 И ресторант http://www.cadeven.it/ в сърцето на града, разбира се.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here