*Статията е публикувана в списание Elle България / юли 2021

„Някъде по средата между континентите Африка и Европа се намира един невероятно красив остров. Разбира се, като всеки остров и този е заобиколен от море, което се нарича Средиземно. Кръстили го така, защото някога, много отдавна, хората вярвали, че Земята е плоска като филия хляб и че това море е точно по средата й. На това приказно късче земя насред морето се издига величествената и вечнозелена планина Сера де Трамунтана. Всяка сутрин, триста дни в годината, слънцето бодро огрява върховете й, слиза тичешком по прохладните борови склонове, притичва на пръсти по нажежения златен пясък на плажовете по обед и чак късно привечер се гмурка в тюркоазените води на заливите.

Всяка сутрин на ръба на една стръмна скала в същата тази планина на остров Майорка, веднага след закуска сядаше едно малко драконче, за да погледа ширналото се под краката му море, както и къщата с червения покрив…“

Така започва пътешествието в света на фантазията, смесена като синя водна боичка с истинските истории от нашия островен живот. Един ден докато се разхождахме в планината със сина ми Грег, той погледна към скалите и каза: Тук живее дракончето Ринти. Той много обича спагети и ябълки.“  Оказа се, че щом историята ми бе подарена, Ринти се научи  да играе на плейстейшън, да обучава пауни как се бият дузпи, да гаси пожари и да пали такива (но никога нарочно), да расте заедно с моя син и даже смело да замисля приключенията им да се превърнат в поредица. Така започнах да пиша истории за лека нощ, в които вплитах нашите истински преживявания през деня с въображаемия приятел на Грег. И Ринти (кръстен на нашето куче, което живееше в България) отиде на училище, на концерт, на делфинариум и разбира се, започна да пътува с нас из острова и в близките до Майорка ваканционни дестинации. И така се появи книгата „Дракончето Ринти“, издадена от „Мармот“

https://marmot-books.com/avtori_i_ilustratori/

и илюстрирана от талантливата Мира Мирославова https://linktr.ee/miramiroslavova

Ако и на вас ви се лети на крилете на дракон заедно с децата ви, горещо препоръчвам да тръгнете по стъпките на двамата приятели това лято. Разбира се, започваме от там от където тръгва историята – Майорка перлата на Балеарските острови. Най- големият испански остров се слави с прозвището „Калифорния на Европа“, с триста слънчеви дни в годината и с това, че е официалната лятна резиденция на кралската фамилия.

Столицата Палма де Майорка редовно влиза в престижни класации за най- предпочитана дестинация, а плажовете, които са над 270 предлагат удоволствия за всеки вкус. От дългите „семейни“ ивици до Алкудия, през райските за сърфисти заливчета около Кала Раджада, през гостоприемните за младежите плажове около столицата или малките каменни тераси, от които можеш да се гмуркаш или да се скриеш от любопитни погледи. Водите около острова са сред най-чистите в Средиземноморието, а редица плажове са отличени със син флаг. Но Майорка не е само плажове и партита. Островът предлага прекрасни възможности за семейна ваканция. Дракончето Ринти живее на скалите над старинното градче Банялбуфар. Арабите му дали това име, което означава „разбесняла се вода“, терасирали склоновете и го превърнали в плодороден бряг. До градчето можете да стигнете с автомобил по живописните тесни, но перфектни пътища или през гората, избирайки екопътеките.

Екопътеките на острова са идеални за турове с деца. Вият се покрай морето, в прохладните борови гори, а пътеките често са каменни римски пътища, които са позволявали на войската да се придвижва бързо от единия край на острова до другия. В Банялбуфар има плаж, макар и малък, вкусни ресторантчета и освен това, там е площада ,на който Грег свири на първия си концерт на пиано, докато Ринти си клати краката от съседната палма.

Банялбуфар, дом на Ринти и Грег

Следващата атракциите е Marineland. Там Грег кани дракончето на рожден ден и гледат шоуто на делфините, които изненадващо го поздравяват с песен.

В този воден парк децата ще се срещнат отблизо с морските обитатели, ще се забавляват с фламинга, папагали, игуани, тюлени и гигантски влечуги. В непосредствена близост се намира пристанището Пуерто Порталс, където може да се наградите след приключението с обяд или коктейл в компанията на световни знаменитости или поне в близост до яхтите им. Във всеки случай изживяването е луксозно.

И разбира се, Майорка е пълна с дворци – на крал Санчо, на сегашния крал Фелипе Marivent и Almudaina…но дворецът на Майоркинските крале, в който Ринти запознава семейството на Грег с баба си кралица Йоланда Унгарска, всъщност се намира във Франция. До там стигнахме с ферибот. Самото пътуване, също е част от историята описана в глава 12 „Ринти прави добро впечатление“. В тази глава има екшън, припаднали родители и смешна случка със свестяването им. Ако на вас не ви става лошо от морските вълни, ако не се страхувате, че на палубата ви може да се е настанил дракон, то смело си купете билети до Барселона, а оттам с автомобил се насочете към съседна Франция.

Перпинян ги посрещна с чудесно средиземноморско време и с най- вкусните прясно изпечени кроасани, които момчето някога беше опитвало. Старият град с тесните си улички и високи къщи, залепени плътно една до друга, очарова Грег. Той се разхождаше и си представяше, че тук е роден славният мускетар Д“Артанян и че сигурно точно из тези лабиринти между сградите са се разигравали битките между пирати и кралската гвардия. Грег беше чел, че докато градът бил столица на кралство Майорка, красотата и богатствата му смайвали всеки посетител. „Какво ли е спирало погледите им“, питаше се Грег. Родителите му му помогнаха да забележи, че и сега има знаци за отминала слава и разкош – парапетите от ковано желязо, изкусно изрисуваните керамични плочи върху стените на къщите, витражите на храмовете, които проблясваха, огрени от яркото слънце..“

Илюстрация от Мира Мирославова за книгата „Дракончето Ринти“, изд. „Мармот“

Перпинян бе наша отбивка за един ден на път за Андора. И ако в държавата – джудже ни очакваше сняг и темепратури около нулата, то столицата на френска Каталуния ни посрещна със силно мартенско слънце и температури около 20 градуса. И ако вятърът трамонтана не духаше силно щях да имам усещането, че съм в Испания, а не във Франция. Приликите обаче няма как да останат незабелязани. Все пак историята на испанска и френска Каталуния е белязана с общи събития, владетели и традиции. Този живописен град е станал част от Франция едва на 7 ноември 1659 год., когато между Франция и Испания е подписан т.нар. Иберийски договор. Преди това Перпинян е бил резиденция на Авиньонския папа и столица на Кралство Майорка (от 1276 до 1344 г.), важен търговски и културен център, един от богатите градове на юга.

Прочутият художник Салвадор Дали нарича града: „Център на света“. Местната управа и до днес използва тази мисъл като повод за туристическа реклама. Е, Перпиян днес не е съвсем център на света, но пък неговия център е гостоприемен и пълен с история. Можете да седнете покрай реката, в някое от типичните френски кафенета и да поръчате най- пухкавите кроасани с масло, които някога сте опитвали. След това се насочете към стария квартал, който героите от книжката прекосяват за да стигнат до Дворецът на Майоркинските крале.

Той се намира на хълм в централната част на града и от крепостната му стена се открива смайваща гледка към покривите на Перпинян и заснежените върхове на планините.

„Дворецът се виждаше отдалеч. Прозорците на високите му кули блестяха като диаманти, а вятърът трамонтана, който винаги духаше в долината на Русиньон, караше знамената по крепостната стена гордо да плющят. От двора на крепостта до самия палат се стигаше по вити каменни пътеки, под арки от розови храсти и лози. „

Другата крепост, която ще развълнува вашето въображение е Кастиля, която е емблема на града. Построена е през 14 век в мавритански стил и в типичната за онова време военна архитектура.

Перпинян

Последната спирка от пътешествието с Ринти и Грег е Андора.

„Андора е толкова малка държава, че докато момчето и дракончето летяха към нея, се притесниха да не я подминат. Разбраха, че са наближили, когато въздухът стана по-студен, а под тях се заредиха остри върхове, покрити с ослепително бял сняг. Вятърът стана пронизващ, а въздухът труден за дишане. Двамата приятели решиха да починат малко и се настаниха върху пухкавия сняг.“

Ако карате ски семейно тогава вероятно ще се влюбите в пистите и няма да ви остане време за други приключения освен спа. Все пак тук е най- големия спа център в Европа. Ако дойдете през лятото за да  търсите прохлада отново ще останете зашеметени от горите, поляните осеяни с  цветя, кристално чистите ледникови езера и върховете, по които се задържа сняг 7 месеца в годината. Долината на река Валира е живописна и е прекрасна за пикник сред природата.

Андора е и световноизвестна офшорна зона и рай за шопинг маниаците. Освен това в държавата джудже ежемесечно се провеждат мащабни културни събития. А ако случайно срещнете в някое от кафенетата по централната улица, шефа на пожарната, кажете му, че е герой в българска детска книга. Купете му едно кафе от мен и го уверете, че дракони и деца с драконови крила съществуват. „Или пък не?“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here