Ниш е идеалната дестинация за приятен уикенд извън България с децата или с  приятели. Необходими са ви международни паспорти, автомобил, малко сръбски динари и резервация за една нощ, която може да направите по интернет. И така за по-малко от три часа с нормално шофиране, спиране на бензиностанция в България, преминаване на границата и повишено внимание за сръбска пътна полиция около Пирот..стигате до Ниш.

Настанявате се в хотела (препоръчвам няколко малки бутикови местенца в центъра и около река Нишава) на доста приятни цени, обувате си удобните обувки за разходка и с бодра крачка към ..Нишката крепост.

Построена е през 18 век, тя е една от най-добре запазените и красиви средновековни крепости на Балканите  и се намира на десния бряг на река Нишава. Впечатляващи са  четирите и  големи порти носещи имената Стамбул, Белград, Видин и Великата порта. Бързо ще установите, че всички туристи са в парка на крепостта, местните също са там. А българската реч е понякога по натрапчива и от сръбската. Оставете децата да се повозят на туристическо влакче и да се повеселят на пързалките и различни атракции.

А после се върнете до входа на крепостта където се намира и хамамът – най-старата запазена сграда в града от османския период. Днес там има приятни кафененца. В бившия склад за оръжия срещу банята пък се помещава художествена галерия.

Освен красивата гледка към града в крепостта ви очакват и много ресторантчета и кафенета, където да спрете за обяд.

Всяко лято крепостта става домакин на джаз фестивала „Нишвил“, а наесен – на музикалния фестивал „Нисомниа“, където ще чуете най-разнообразни стилове музика. През другото време няма как да не попаднете на друго събитие, което оглася парка.

 

Ние се озовахме в разгара на празник посветен на армията. Всички видове военни части бяха строени в централната част на града, а  войниците се снимаха с деца и възторжени родители, даже обозът беше спретнал обяд на открито.

Ако идеята за обяд в крепостта не ви допада, просто се разходете буквално две минути до най-близкото рибно ресторантче на реката или по главната улица Казанджийско сокаче. От едната страна с кръчми, от другата с кафенета. Тук едно време е бил занаятчийският квартал на града, а е място където можете да опитате невероятно вкусни и приготвени от истински продукти плескавица, ощипци, кебапчета, сръбска салата и дюлева ракия или „Елен пиво“.

Оставете си късния следобед за разходка из Подземната търговска улица.
Тя е  разположена под главната улица,а това е един прекрасен начин да завършите деня – с обиколка по магазините.

Обаче Ниш не заспива и тепърва можете да отидете до някой ресторант като „Стара Сърбия“,  където ще ви посрещне оркестър и усмихнат персонал. Веднъж в един такъв ресторант вечерях в съседство с ултра голяма сръбска звезда, която познах едва след като от съседната маса се чу припяване с оркестъра. Познайте дали не се весели целият ресторант до зори, като на концерт, не добавен към сметката.

Стигаме до събуждането на следващата сутрин, което ако сте с деца ще стане по-раничко, но ако сте с приятели ще се осъществи към обяд. Не, няма да ви съветвам да сядате пак на маса. В никакъв случай. Вечерята от вчера ще ви държи „влага“ дълго. Просто се насочете към Нишка баня. На 10 км се намират минерални лечебни извори. Термалните извори са със средна температура от 37 градуса и са  идеални за неделен ден.

Ако все пак имате сили и прочетете на някоя табела, че Ниш е родният град на императора и светец Константин Велики отидете до Медиана. Това е лятната резиденция, в която са отсядали римските императори при посещение на околностите. Имението е  „инкрустирано“ с красиви мозайка и стенописи.

Останките от Медиана са отворени за посетители всеки ден, а на място можете да наемете и екскурзовод. В неделя работят до 15 часа. И така привечер ще си бъдете в България, готови за нови трудови подвизи и за планиране на следващ уикенд с децата у съседите:)

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here