На половин ден път от България, Загреб ме изненада с изобилие от туристически атракции и усещането, че съм сред свои. Разбирам почти всяка дума, която чувам по улиците и на няколко пъти се спирам мислейки си, че покрай мен минават българи. А и улиците звучат познато: „Висока“, „Приморска“, „Влашка“, „Подзидом“…..

Загреб е чист, модерен и много еко град. Булевардите са широки и подредени, парковете и градинките са сресани и пълни с млади хора. Велосипедите са сред предпочитания транспорт, а изкуството е навсякъде – през графитите до арт галериите в старата част на столицата на Хърватия.
Спомняте ли си поне един играч от хърватския национален отбор по футбол? (Въпросът беше към дамите:) Е, така изглеждат хърватите. Снажни и елегантни. Градът е пълен със спортуващи млади хора, а вечер в старата част, около пазара местните се забавляват заедно с туристи от цял свят, гледайки мач или слушайки музика на открито.

Градът се намира в южното подножие на планината Медведница, разраства се покрай река Сава и с годините се е слял съ съседни селца. В Средновековието градът се е раделял на две – Горен и Долен. Между тях е централния площад “ Тръг Бана Йелачича“. Всъщност доста по-късно, през 1860 год. с построяването на железницата двата града се сливат в едно. Година по-късно тук е издаден сборникът на братя Миладинови „Български народни песни“.
Старата част на града всъщност е Горния град, където се намира внушителната катедрала с две големи кули ( на снимката едната е в ремонт). В катедралата освен смайващ интериор има и изписани Десетте Божи заповеди с шрифт от XII век.

Легендата за името на Загреб води началото си от времето на рицарите, които завръщайки се от битка молели красавицата Манда да им донесе, да загребе вода от изворите. Днес тези извори са претворени във фонтани ( Mandusevac), които се намират на Ban Josip Jelacic Square , а името на града идва от думата  zagrabiti. С името Загреб официално е споменат за пръв път през 1094 год. от летописците на унгарския крал Ласло I.

В Долния град, който изглежда планиран като от съвреммени архитекти заради огромните и удобни булеварди и пътни възли, се намират повечето от музеите в града. Можете да посетите Етнографския музей, Музея на приложните изкуства, Археологическия музей, Градския исторически музей, Музея на хърватскто наивистично исзкуство и музея „Мимара“, в който се съхраняват близо 4000 произведения на изкуството от цял свят.

Какво да си донесете от там? Лицитарските сърца са традиционен сувенир от Загреб. Върху яркочервен фон е изписано мястото , което сте посетили, мъдрост или любовно послание. Лицитарът е вид дълготраен сладкиш с бяла захар. Разбира се има и изключително красиви ръчно правени сувенири като парфюмите за дома от Notes of Zagreb (Skalinska 2). Там ще намерите оригинални аромати с нетрадиционни названия „Вещицата на църквата“, „Тайната на Кървавия мост“ , „Горнния град или Мадоната на Каменната порта“. В елегантните си опаковки и свежия си аромат, тези подаръци дълго ще ви връщат към Загреб.

В Загреб е спокойно и уютно, а чувството, че наоколо има сънародници съвсем се засилва. Оглеждам се и се изненада разпознавам цяла група мои съученички, които са на екскурзия с дъщерите си. Тръгнали съм Флоренция и се отбили за една нощувка тук. Следват прегръдки и радостни възгласи, а това съвсем затвърждава усещането ми, че съм у дома.

Повече за възможностите за туризъм в Загреб и околностите тук:

www.zagreb-touristinfo.hr

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here