Перпинян беше моя отбивка за един ден на път за Андора. И ако в Андора ме очакваше сняг и темепратури около нулата, то столицата на френска Каталуния ме посрещна със силно мартенско слънце и температури около 20 градуса. И ако вятърът трамонтана не духаше силно щях да имам усещането, че съм в Испания, а не във Франция. Приликите обаче няма как да останат незабелязани. Все пак историята на испанска и френска Каталуния е белязана с общи събития, владетели и традиции. Този живописен град е станал част от Франция едва на 7 ноември 1659 год., когато между Франция и Испания е подписан т.нар. Иберийски договор. Преди това Перпинян е бил резиденция на Авиньонския папа и столица на Кралство Майорка (от 1276 до 1344 г.), важен търговски и културен център, един от богатите градове на юга.

Централната градска част, където са старинния квартал, интересните за разглеждане галерии, църкви и пазарчета може да се обиколи пеша. За жалост един цял живописен квартал се е превърнал в нещо като гето, в което сградите са запуснати, повечето хора, които можете да видите по тесните улички гледат враждебно и изглеждат съмнително.

И въпреки това аз рискувах и се разходих за да видя красивите сгради с парапети от ковано желязо, с врати с дърворезба и керамични орнаменти. Раницата ми привлече две момчета, които говореха арабски език и след като ги срещнах доста близо в тесните улички в рамките на 10 минути за трети път, реших да не рискувам повече и излязох на централна улица. Наистина изпитах тревога, че не вървим случайно по един и същ маршрут.

Любопитни факти за Перпинян:

  • В селце близо до Перпинян е роден Франсоа Араго, френски физик, математик, астроном, а за кратко и министър- председател на Франция. Основните му научни открития са в сферата на оптиката и тъй като е възпитаник на университета в Перпинян местните се горедеят с него. По този повод са му посторили паметник, който разказва с орнаменти и текст важните му житейски дела.

Прочутият художник Салвадор Дали нарича града: „Център на света“. Местната управа и до днес използва тази мисъл като повод за туристическа реклама.

Крепостта Кастиля е емблема на града. Построена е през 14 век в мавритански стил и в типичната за онова време военна архитектура.

Дворецът на кралете на Майорка се намира на хълм в централната част и от крепостната стена се открива смайваща гледка към покривите на Перпинян и заснежените върхове на планините.

Les Halles е покрит пазар, в който среща си дават освен домакините и собствениците на ресторанти, но и младите хора от съседните офиси, които по обяд се наслаждават на тапаси и прекрасното вино от областта Лангедок – Русийон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here