От Анна Ризова

Арабският свят винаги е бил загадка за мен. Исках да опозная тази култура и да почувствам нейния ритъм. Преди да заминем за Дубай четох за историята на емирството, както и за забележителностите, които непременно трябва да посетим. Това, което видях, напълно оправда моите очаквания за мистика, история и модерност.

Дубай съществува като град от 1799 г. В началото на 19 в. е известен с износа си на перли. През 1966 г. откриват находища от нефт в региона. Привличат работна ръка от Индия и Пакистан. Населението от 1200 души, само в периода от 1968 до 1975 год. се увеличава 4 пъти. На 2 декември 1971 г. Дубай, Абу Даби и още 5 емирства формират ОАЕ, след оттеглянето на Великобритания от Персийския залив. Общата валута на ОАЕ е дирхам.

Дубай в миналото е бил известен със своите традиционни пазари (сукове). Сградите около стария пазар са построени око 19 век, но сега се обновяват В Баския , старата част на Дубай ухае на канела, жожоба и на хиляди подправки. Пред очите ти се редува цветна феерия от шалове, ръчно изработени бижута, характерните везани арабски чехли, магазинчета за пъстри дрехи в арабски стил.

Друга забележителност, която ми направи впечатление е дубайският музей. Там манекените са в реален ръст и се движат като истински ковачи, златари, рибари или седнали на кафе в златарско ателие. Историята е представена по различен и интересен начин. Има голяма карта, в която е отбелязана и България.

Емблематичните за Дубай небостъргачи са впечатляващи и всеки има своя ярка индивидуалност. Бурж Халифа е открит на 4 януари 2010 год. Кулата е висока 828 метра и е най- високата сграда в света. Вечер свети в различни светлини като на кино екран. Спиращо дъха шоу са танцуващите фонтани, които се извиват под звуците на световни хитове. Те са сред най- високите водни атракции в света – височината на струята вода достига на моменти до 150 метра височина.

В Дубай всичко е „най“ . Търговският и развлекателен център Мол Дубай привлича с огромен аквариум с прекрасни морски създания. Погледнеш ли нагоре виждаш съзвездията сякаш си под открито небе. Там е и покритият „ски курорт Дубай“, разбира се един от най- големите на закрито в света. 22 500 кв. метра с размер на 3 футболни игрища. Представлява ски курортно градче, с чайни за отдих и писти. Истинско чудо – сняг насред пустинята.

Цветната градина е другото чудо на Дубай. Цветя от цял свят , подредени в причудливи форми и гигантски фигури на хора, птици, животни, анимационни  герои. Много фонтани, езера и атракции за деца и възрастни. Искаш да видиш всичко и да снимаш за спомен. Красотите се редуват една след друга.

С български приятели, които живеят в Дубай отседнахме за уикенда в хотелски комплекс в оазис. Mugatzah Jebel Ali. Неземна красота. Стаите пресъздават бедуинското гостоприемство с най- съвременните удобства и лукс.. Приглушена светлина в спалните, които са като будоар, с много шарени възглавници , воали, кресла с красива форма и скъпа тапицерия. Скриновете и гардеробите са от масивно дърво с изящни дърворезби. Малки прозорчета с дървени решетки ръчно везани пердета. Баните са на няколко нива, с порцеланови цветни мивки и вани. Душовете са позлатени и създават усещането, че си в дворец.

Навън в градините водата тече в изобилие от фонтани и водопади. Около басейните са градини с прекрасни и уханни цветя. Папагали и всякакви пойни птици огласят комплекса. За гостите са предвидени разходки в пустинята с камили и водачи. Два прекрасни дни за релакс, разходки и разговори с приятели.

След тази първа визита, последваха и още…но сякаш първата остана най- вълнуваща. Дубай изненадва всеки път с нещо ново, мащабно, екзотично. А най- хубавото в него за мен е, че там ни чакат сърца, които ни обичат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here