Само на 12 км. от Враца, по пътя към Монтана се намира Бистрешкият манастир „Св. Иван Рилски (Пусти) – Касинец“. Едно съкровище, което очаква да бъде намерено.

Мястото, на което е построен манастирския комплекс е култово още от времето на траките, които са оставили следи в много от пещерите наоколо. Първите сведения за манастира са от 1544 г. От 1822 г. там е имало знаятчийска работилница на прочутата Чипровкса школа за църковна утвар и накити.
В близост до манастира (буквално на няколко крачки) има скален венец, от чиито основи извира карстов извор, а върху скалната стена има останки от стенописи. За жалост те не са в добро състояние, а според жители от съседните села, често по времето на комунизма ловци са пробвали мерника си стреляйки по стенописите, а районът е разкопаван от иманяри заради легендата, че тук е скрито съкровището на цар Иван Шишман. Според едно от многото предания за това място, тук е живял св. Иван Рилски.

В двора на комплекса има каменна чешма и дървена беседка с прекрасна гледка към долината. Често под сянката й се правят курбани или компании се събират след кръщене или по време на голям църковен празник. А за водата от извора се носят легенди, че е лековита. През пролетта по пътя за манастира може да се види и красив водопад. Мястото е много духовно и пълно с енергия. Това споделят гостите ми, които не пропускам да заведа там поне за час.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here