Нито един обяд в Майорка, ако има претенциите да бъде истински майоркински, не минава без финално питие. То помага на стомаха да се справи с шока от количеството храна (вярвайте ми тук на обяда се гледа сериозно). Всеки ресторант, който предлага традиционна кухня, има свой набор от ликьори hierbas или palo. Те са и сред основните сиропи, с които тук се лекуват температура, настинка или болки в стомаха. Сервитьорите носят малки чашки за компанията и обикновено оставят цялата бутилка на масата. Така гостите могат да се насладят не смо на вкуса (според някои мои приятели тези напитки наподобяват наистина сиропа за кашлица от тяхното детство), но и на бутилката, която е красиво гравирана, а през стъклото се виждат билките, от които е направена.

Hierbas de Mallorca се приготвя от мариновани ароматни билки в алкохол. Два месеца (или дори повече) са необходими за да се получи питие с комплексен вкус. А той може да включва лиомон, розмарин, фенел, лайка или мента, които от векове са използвани в чайове и настойки за лечение на различни болести.
Много от тези настойки имат леко горчив вкус, а захарта се добавя при сладкия вариант на ликьора. На остров Майорка всяка фамилия прави домашен ликьор, като някои от рецептите се предават от поколение на поколение вече 200 години.

  • Първи този ликьор започнали да правят, разбира се монасите. Според рецептата му тази течност съдържа само необходимите съставки за лечение на различен тип страдания – от болки в ставите до сърдечни болки 🙂

Много фамилии все още поддържат традицията жива и продължават да произвеждат напитки, в които добавят микс от билки в тайна пропорция, която се предава като ценно завещение от поколение на поколение. Да участваш в приготвянето или да ти предложат от своята домашно правена напитка е важен ритуал, който дава взаимно удоволствие и на гостите и на домакина.

Въпреки огромната популярност на този вид напики, едва в края на 19 век в Майорка започва масовото производство. И независимо от факта че има общи правила и регулации за производство, повечето от фабриките си имат свои рецепти и тайни. Но в крайна сметка резултатът е сходен: прозрачна течност от зелено до кехлибар, която често се предлага като комплимент в заведението или туристите я купуват за подарък от ваканцията си. Произвежда се в три варинта- сладко, сухо и смесен (блендед). И се консумира в добра компания за добро здраве. Което се постига и с добър следобед сън след добър майоркински обяд:)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here