Опитвала съм различни вариации на тази гръцка рецепта и на континента и в ресторанти по островите. Винаги съм изяждала цялата си порция с огромно количество хляб за соса и разбира се, в компанията на запотена чаша узо. Толкова лятно и ваканционно ми става всеки път, когато я сготвим у дома, че вече сме опитвали какви ли не варианти – с овче сирене, с люти чушки, със една зелена и една червена чушка, само с домати от буркан или в комбинация с пресни.  Та даже и веднъж за да накараме сина ни да яде миди, добавихме спагети:))

Рецептата е лесна и според това, колко порции ще готвите, както и дали предвиждате да е в графа „стартери“ или като основно, съобразете и количествата. Както често припомням – готвенето „на око“ у дома винаги изненадаващо за мен, се получава чудесно.

Обикновенно купуваме една мрежичка пресни миди (това е около 2 кг. ) и стига перфектно за един голям уок и група от 4 до 6 човека. Сварете мидите като добавите бира. След като се отворят ги оставете да поврат още от 3 до 5 мин. Извадете мидените ядки от черупките и ги оставете на страна. В уока (или друг вид чугунен тиган) запържете със зехтин 3 – 5  скилидки чесън, много наситно нарязана глава лук, стебла от целина, червена люта чушка. Задушете за няколко минути и добавете мидите. Ако искате да си поиграете с вкусовете, освен доматен сок можете да добавите и ситно нарязани пресни домати. Добавете бяло вино и узо. За финал сложете натрошено сирене (аз го предпочитам козе) и нарязан на едро магданоз и веднага махнете ястието от огъня. Сервира се топло и разбира се, винаги гледаме на масата да има топъл хляб, студено узо и прясно смлян черен пипер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here