Един от най-любимите ми десерти се приготвя бързо и оставя място за фантазия при украсата, както и за „още едно парче, моля“.

В тетрадката ми с рецепти цари пълен хаос. Преписани от мама (диктувани по телефона) и залепени с тиксо изрязани рецепти от списания съжителстват между дълъг списък с идеи за сайта. Всъщност проблемите със сравнително бедната секция „Рецепти“ в сайта при мен са не в приготвянето на ястието, а в описанието на самата рецепта. Всеки път моите кулинарни подвизи в кухнята започват с рецепта и строго спазване на грамажа и инструкциите. Много държа на това да има снимка или видео, което да ме ориентира за крайния резултат. Но така е само в началото. Усетя ли, че вече мога да готвя дадено ястие, започвам с импровизациите и поради тази причина съм твърдо убедена, че за такива като мен е закачката: Първо го сготви пък после ще му даваме име:))) Поради тази причина моите рецепти рядко имат гръмки названия и точни мерки (въпреки, че имам и кантарче и желания за оригиналност). В крайна сметка, най- важното е да са вкусни. И все така от цял свят да се обаждат приятелките ми и да казват, че сега готвят нещо с рецепта от блога. Или, както веднъж се случи…Обади ми се Мая и каза: „Опитвам да направя Кекс на пътешественика. Случайно да си забравила да напишеш, че се слага брашно? „. Е, ако след всичко прочетено до тук, все пак искате да пробвате…необходими да ви не повече от 15 минути свободно време и продукти, които според настроението можете да замените.

Необходими продукти:

бишкоти, прясно мляко, 500 гр. крем фреш, няколко лъжици цедено кисело мляко, лимон, мед и варианти за украса (пресни плодове, сладко или бисквити).

Смесете в купа – крем фреш, цедено кисело мляко (аз слагам по две – три супени лъжици, но ако искате по-лек вкус, може да добавите още), мед ( сипвам на око в зависимост от това, колко сладък искам да е десерта и дали за украса ще използвам сладко или плодове) и настъргана кора от един лимон. Разбърквате сместа и след това в подходящ съд (използвам малък продълговат стъклен съд) нареждате ред бишкоти потопени за няколко секунди в студено прясно мляко. Заливате със сместта и редите втория пласт бишкоти. Отново заливате със сместта и оставяте в хладилника за един час. Преди да поднесете десерта го украсявате с пресни полодове или сладко или с натрошени бисквити.

Правила съм този десерт с малини, със сладко от ягоди или смокини, с френски маслени бисквити и винаги е бил много вкусен и лек. В някои от вариантите между двата пласта бишкоти съм слагаа по няколко лъжици сладко. Подходящ за всеки сезон и отнема няколко минути за приготвянето.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here