1. „Пипи дългото чорапче“
    Астрид Линдгрен

Така като се замисля по сериозно, вероятно страстта ми към островите се е зародила именно от тази книга. Пипи плаваше из южните морета и си живееше адски забавно на острова, чиито крал беше баща и. Всъщност тя си живееше също толкова чудесно и сама във „Вила Вилекула“, където също си устройваше пътешествия до близкото езеро, където също имаше остров. Ако нещо съм запомнила истински ярко от тази прекрасна книга е, че приятелството е сред най- ценните съкровища, но и че винаги е добре да разполагаш с истински съкровища, които да можеш да споделиш с приятелите. В книжката приятелите са Томи и Аника, но доста подаръци получават и децата от острова. Най- големият е срещата с Пипи.

2.“Малкият принц“
Антоан дьо Сент- Екзюпери

Не зная как да накарам децата да заобичат и разберат тази книга преди да станат възрастни. Мисля че досега никой не е успял. Поне аз започнах истински да я харесвам и разбирам едва след като я четох отново с дъщеря ми. После тя купи една книжка за подарък на момчето, в което се влюби. И всъщност тогава стана кристално ясно, че това е книга не само за пътешествия между звездите и Земята. Това е книга за пътя между едно сърце и една роза.

3.“Малкият Никола“
Рьоне Госини
Толкова не съм се смяла докато съм чела никоя друга детска книга. Смях се когато я четох като дете, а когато я четях на моите деца се смях със сълзи. Признавам си, че те ме гледаха малко странно. Обаче, ако успеем да се погледнем като върастни през очите на малкия Никола и неговите приятелчета, значи всичко е наред. Ние сме станали възрастни по правилния начин. Ваканциите на Никола в Бен -ле -Мер и приключенията му по коридорите в училище, по улиците на града, на футболното игрище, на гости на приятечетата са наистина пълни с неочаквани обрати и щури финали.

4.“Малкият Никола тръгва пак на училище“
Госини и Семпе

През 2011 г. издателство „Колибри“ ни срещна отново с Никола, Алсест, Жофроа, Анян, Клотер и цялата банда. Книгата всъщност представя неиздавани истории от Госини и нови илюстрации от гениалния Жан- Жак Семпе. Прекрасен повод да извадя от библиотеката моята стара и леко скъсана книга от издателство „Отечество“ и да прочета: Ч.Н. Г Мило дете, бъди все така весело и щастливо в своето детство, любознателно и ученовлюбиво в училище. От мама и татко
Грег получи за една Коледа новата книга „Малкият Никола тръгва пак на училище“, но мисля че това беше позакъснял подарък за мен от Дядо Коледа. Толкова много съм искала да имам цялата колекция от истории. И започна едно купуване…“Ваканциите на Малкия Никола“, „Бульонът и други неиздавани истори“ и т.н. Колко всъщност са книгите за Никола издадени в България?

5.“Дневникът на един Дръндьо“
Джеф Кини
Любимата книга на моя син. Имаме всички излезли до сега на български, английски, катала и кастилски. Защо казвам имаме? Той има. Аз имам за задача да издирвам нови книги и да го увещавам да не купуваме например на немски, защото нищо няма да разбере, а картинките са същите. Виж фимите вече гледахме заедно. Само се чудя защо на български заглавието е „Дневникът на един Дръндьо“, като на всички други езици си е „Дневникът на Грег“?
Иначе Грег не си пада много пътешественик (този от книжката). Предпочита да си стои вкъщи и да си играе на видео игри. Прилича малко на този Грег у дома. Но за сметка на това всяко пътешествие и с двамата се превръща в истинско приключение и изпитание за нервите на родителите.

6.“Тими Провала“
Стефан Пастис
Авторът на тази все още неразбираема за мен книга е американски карикатурист и създател на комикси. Героят е момче на име Тими Провала, който освен слаб ученик е доста непохватен детектив. Негов съдружник е вероятно въображаема мечка на име Тотала. Първата книга от поредицата е със заглавие „Стават и грешки“. Дано не съм сгрешила като съм я сложила толкова напред в класацията, но Грег настоя да е в ТОП 5. Но пък това си е моята класация. Добре де, нашата класация. Но не и в ТОП 5, моля.

7″Алиса в страната на чудесата“
Луис Карол
Нима детска книга написана от математик може да бъде интересна? На пръв поглед не. Обаче историята за малката Алиса се превръща в едно от най- популярните и влиятелни произведения в световната литература. Мнозина са се запалили по фентъзито докато са чели за фантастичните истории, случващи се на момиче, което се чуди как може книга без картинки да бъде интересна. Е, явно си е дорисувала всичко в главицата.

8.“Доктор Дулитъл“
Хю Лофтинг

Измислен от автора през 1920 год. доктор Дулитъл е лекар, който се научава да говори с животните. С папагала си Полинезия, бухала Ту-Ту, прасето Гъб-Гъб, кучето Джип и други помощници се отправя към Африка, за да се справи с епидемия. И тази поредица има как да удължи удоволствието от четенето с „Циркът на доктор Дулитъл“, „Пощата на Доктор Дулитъл“ …

9.“Книга за джунглата“
Ръдиард Киплинг
Наричан „вечен детски роман“, една от най- успешно екранизираните детски книги, приключение, което спира дъха. Авторът е Нобелов лауреат, но въпреки че оставя огромно по обем творчество, светът ще го запомни като автор на историята за момчето отраснало в джунглата, отгледано от вълци, пантера и мечка във вечна борба с тигъра Шир Хан. Приключенията и пътешествията из джунглата са като рефрен от песен, който не се забравя :
“ С ветрове, води, треви
Джунглата след теб върви!“

10.“Въшебникът от Оз“
Лиман Франк Баум
Когато през 1900 г. авторът привършва книгата в Чикаго пише: „Тази книга е написана само за наслада на децата. Тя е осъвременена вълшебна приказка, в която чудесата и радостта са запазени, но скръбта и кошмарите са изоставени.“ И какво по-хубаво от това, едно дете да преживее истински приключения и да разбере колко е прекрасно, когато се връщаш вкъщи. Нали това е смисълът на пътуването. Завръщането.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here