От всяко свое пътуване пазя незабравими спомени. Понякога в желанието си да отнеса нещо със себе си купувам най- клишираните сувенири, само и само за да не се връщам с празни ръце. Но от повечето държави съм се прибирала у дома с бижу, картина, вино или типична дреха. Така в един голям шкаф у дома кротко съжителстват виетнамски монети и рисунки на папирус, бамбукови чаши от Тайланд, позлатен пепелник от Дубай, дървени свирки от Индонезия, статуетки от Мексико, керамична бутилка с оризова ракия от Южна Корея, несмети количества миди от цял свят, розов пясък от остров Комодо, бижута от остров Крит, рисувани керамични плочки от Лисабон, карти, пътеводители, билети от музеи и кораби, а в друг скрин кротко чакат да измисля кога да ги облека рокли, шалове, плажни аксесоари. В багажа си съм носила цвете от остров Мадейра, сламена огромна чанта от Казабланка, кафе от Картахена де Индиас, вино от Тоскана и какво ли още не.

Понякога, ако нямаш приятел, който живее в държавата, който да те посъветва, постъпваш като клиширан турист. Защото нямаш време или просто, защото щом си започнал да колекционираш магнити преди 15 години, защо да спираш точно сега. Нищо, че на хладилника ти вече няма място. Ще слагаш на абсорбатора. Така ставаме жертви на китайската масовка и рискуваме да не си подарим наистина прекрасен сувенир от пътуването.

Напоследък се запалих да нося на приятелите си храна, вино, сол, зехтин, бурканчета със сладко от портокало, та даже и маслини от Майорка. Когато се прибирам в България знам, че ще се съберем около масата на сладки приказки, а какво по- сладко от това да опитат нещо майоркинско, докато аз им разказвам за острова. Така ми хрумна да дам и на вас идеи за подаръци от Майорка, които не се намират в магазините за сувенири. Транспортирането им понякога има известни неудобства, но част от нещата могат да бъдат купени на летището и спокойно да се внесат в самолета, надлежно пакетирани в магазините на терминала. А после близо два часа и половина ви делят от възможността да „блеснете“ на трапезата и да очаровате приятелите си. И така:

Солта, която се добива от плажа Es Trenc се нарича Flor de Sal. Солта е миксирана с местни билки, портокал, хибискус , чили и роза. Петте най- продавани вкуса са: черни маслини, рози, Шри Ланка, натурален и средиземноморски. Предлагат се в красиви метални кутии или в изящни керамични купи с дървен капак.

Sobrasada Местен колбас от черно прасе, чиято вътрешност е мека като пастет. Влажността и топлия климат на острова, позволяват характерното зреене на колбаса, а билките, които се добавят са безброй и варират според фамилните рецепти.

Ensaimada Този сладкиш се произвежда на острова още от 17-ти век. Прилича на българската баница, но се приговтя със свинска мас и пудра захар. Продава се в картонени кутии в Палма и на самото летище.

Зехтин Майоркинците се гордеят със своя зехтин и го наричат „течно злато“. Местния сорт маслини arberquina, дават прекрасен вкус на 100 процента органичния зехтин от района на Манакор.

Бисквити от Инка Популярен снакс с розмарин. Едни от най – вкусните са Gori de Muro.

Бадеми През януари бадемовите дървета в Майорка разцъфтяват в прекарсни розово- бели цветове. Нежният им аромат опиянява пчелите, а медиите с гордост съобщават, че зимата е дошла. Много от традиционните десерти тук включват в рецептите си бадеми. Един от най- търсените вкусове сладолед е бадемовият.

Слaдко от портокали от Soller Портокалите отглеждани в долината на това идилично градче имат славата на най- вкусните в Средиземноморието. Не случайно векове наред корабите тръгват от пристанището в посока Италия и Франция пълни с оранжевите уханни плодове. Сладката от портокали освен, че са много вкусни, са и прекрасен подарък, защото винаги са в кокетни бурканчета. Лимоните от острова също имат свои консервирани варианти и са чудесен спомен от острова.

Джин Premium Gin Eva носител на наградата World“s Best Signature Botanical Gin 2019. Произвежда се в Майорка от Stefan Winterling и съпругата му Eva Maier. Има прекрасен цитрусов вкус (портокал, манадарина, лайм). Произвежда се в Llucmajor, но може да се намери във всички магазини, които предлагат алкохолни напитки.

Gin Palma Носител на златен медал от San Francisco World Spirits competition, тази напитка се произвежда от двама приятели от Нюкасъл, които инвестират парите си изкарани с тежък труд на богаташките яхти. В момента разбработват на базата на солта от Майорка Средиземноморска водка.

Още за питиетата на Майорка можете да прочетете в секцията Рецепти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here