Сан Джорди – денят на книгите и любовта

Сан Джорди или по нашему Гергьовден в област Каталуния (Испания) е еквивалент на св. Валентин. Традицията повелява на 23 април не да се хапва агнешко, а да се отдава почит на книгата. На този ден момичетата подаряват книги на момчетата, а те от своя страна подаряват рози. Не е задължително само влюбените двойки да си разменят тези подаръци.. Правят го всички- за близките си, за приятелите си, а често заради отстъпките, от цената на книгите и за себе си.


Сан Джорди не е сред официалните празници и всички магазини и заведения работят в нормален ритъм, но централните улици и паркове в Барселона и на Балеарите са пълни с хора, които купуват книги от мнгобройните сергии или се редят на опашка за автографи от популярни писатели. Най- често срещаната гледка са класовете от шумни ученици, които са организирано на пазар за книги. Всяко училище, обществено пространство, площадче или квартална градинка има своя програма за деня.

Легендата за Сан Джорди е приказна – той спасил красива принцеса пробождайки дракона, който тероризирал кралството. Вариации и в тази история има доста, но тя е толкова популярна, че прави светеца „Закрилник на Каталуня“.

Отбелязването на този ден съвпада със Световния ден на книгата и авторското право, определен от ЮНЕСКО през 1995 год. А 23 април е отбелязван и като деня, в който е починал великият и най- известен испански писател Мигел де Сервантес. Разбира се, англичаните веднага са изкопирали идеята и на този ден отбелязват Денят на Шекспир:)

Книжарите в Каталуния са продали 1,6 млн. книги на стойност 21.8 млн. евро на миналогодишния Сан Джорди.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here