Винаги когато минавам покрай него се оглеждам за кралски особи. Поглеждам към покрива му за да проверя дали се вее знамето на кралската фамилия, което известява, че някой от семейството е тук. Макар че всички в Палма знаят, че фамилията отсяда в резиденцията Marivent, символът на властта си остава “ La Almudaina“.

Думата „Almudaina“ идва от арабски и означава крепост. Въпреки това, много преди маврите да дойдат в Майорка, мястото е било използвано за отбрана от римляните. Преустроен е изцяло в началото на XIII век когато християните завлядяват острова и крал Хайме II превръща този дворец в символ на властта на кралете на Майорка. И днес тази готическа сграда е официалната резиденция на кралското семейство. Многократно ремонтиран според вкусовете на владетелите му, използван е за кралски съд, а в част от сградата днес се помещава военното комендантство на Балеарските острови.

Централният му вход е срещу катедаралата „Св. Мария“, известна като “ La Seu“ (светлина). От прозорците му се вижда залива на Палма с огромните круизни кораби, тълпите туристи, които се качват по стълбите към стария град, турговската улица с многобройните сергии и художници, езерото с лебедите. Цялата тази шумотевица, обаче си остава навън. Зад каменните стени на двореца е тихо и наистина можеш да се пренесеш в друга епоха. Прекрасно запазените камини, мебели, картини, килими, огромни гоблени и оръжия зорко се пазят от охраната, която обаче е изключително мила към туристите и дори един от охранителите включи допълнително осветление в залата след като ме видя, че се опитвам да направя перфектния кадър.


В комплекса можете да и видите арабски бани, тераси с прекрасна гледка, вътрешен двор и това, което ме впечатли най- много кралския параклис „Света Анна“, който освен великолепни витражи има и портал от пиринейски мрамор.


Музейната част работи от октомври до март от 10 до 18 часа, а през туристическия сезон до 20 часа. Затворен за посещения е в понеделник. На входа му можете да си купите официални сувенири от кралската фабрика, снимки на фамилията, вратовръзки, шалове и още десетки интересни неща, които ще ви напомнят за Майорка и няма да събират прах на някоя етажерка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here