От май до края на септември Северна Гърция е като втори дом за моето семейство. Кои са любимите ни места и вкусове?

1. Солун ми е Маями.
Култовият ресторант „Маями“ на брега на залива в Каламаря е посрещнал не един и два мои рождени дни. Гледката към залива е изключителна, а вечер кацащите самолети се виждат като падащи звезди. Вълните се разбиват буквално на сантиметри от босите ми крака, а през последните години атракция са и водни патета, които само чакат някой да им подхвърли коричка хляб.

Какво друго да не пропускате в Солун:

-да пиете фрапе в центъра
-да хапнете баница с айрян след вечеря
-да се разходите из старите докове превърнати днес в модерно място за срещи в заведенията или направо на декинга с бутилка бира
-неделният брънч в хотел „Хаят парк“

2. Рибни деликатеси за напреднали
Ресторант „Марина“ в самото начало на първия ръкав. Ресторантът е собственост на амбициозен ресторантьор, който година след година (с един и същи персонал) печели награда сред награда и реновира ресторанта си. Ако отидете втори път там, със сигурност вече ще ви познават и ще знаят какво обичате да похапвате. Предлагат прекрасни калмари, чудесни десерти и гледка към залива и рибарските лодки.

3. Разходка из гората
Марината „Сани“. Притегателно място за всички, които ценят лъскавите бутици, ресторанти и барове. През последните години руската реч става все по- често срещана около яхтите. Макар че често можеш да кажеш „Здравей!“ и на някой познат българин. Любимото ни място за разходка е еко пътеката между Сани и „Симантро бийч“. Борова гора, тишина и невероятни гледки към морето. На финала ви очаква един от най- хубавите плажове в Гърция. В него се влива рекичка, в която плуват костенурки, а до сами пясъците се виждат руините на древен манастир. Може да влезете доста метри навътре в морето, а водата да ви е до колене. Теченията образуват пясъчна коса, по която можете да ходите сякаш сте Исус по вълните:))

4. Мечо Пух във ваканция
Купете си боров мед от ръкава Ситония – най- прочутият център на пчеларството в Гърция. Боядисаните в ярки цветове кошери могат да се видят от пътя, а вариациите в магазинчетата съвсем ще ви загубят в превода.

5. Ваканция по ноти
Не пропускайте да отидете привечер в Афитос и да слушайте джаз в някое от заведенията в центъра. Преди това намерете маса в ресторантчетата на високата калдъръмена улица с гледка към залива…Купете си нарисувани камъни и миди или бижута от някое от многобройните дюкянчета. Аз всяка година си нося по една керамична плочка с петли. Наскоро открих перфектното място за тях – вградих ги в стената на кухнята в селската ни къща.

6. Yamas!
Мастиката – от всички летни питиета мастиката свързвам най-много с гръцко лято и с голяма компания. Рядко съм виждала някой да седи сам на чаша мастика. Добавяте малко студена вода и лед. Останалото е мирис на анасон и лято. Върви страхотно с Папуцакя- пълнен със сирене и чесън патладжан на фурна. Ако откриете мастика от Хиос – задължително опитайте за десерт. Чудесен завършек на вечерята и много полезна напитка за стомаха и настроението.

7. „Барът е до морето и морето е до бара“

Всички, които обичат модерното са добре дошли на втория ръкав – тук са модните ресторанти и хотели, плажовете с партитата в стил MTV.

8. „Довиждане и благодаря за рибата“
Синът ми яде риба само на едно единствено място. Опитвали сме се да го прилъжем къде ли не с каква ли не риба. Неизменно след първата хапка казва с твърд тон:“ Не искам риба!“.  Противоположното изречение чуваме всяко лято на едно и също място – „Diamantis“ в Сивири. Харесахме кухнята още когато ресторантчето беше с десетина маси. Сега ресторантите са два и винаги са пълни. Собственикът прелита по улицата от единия до другия с бяла риза с вечно навити ръкави. Познава всичките си постоянни клиенти и не пропуска да каже всяко лято на детето: Леле, колко си пораснал!

9. Anassa by the sea – това място е за любителите на традиционните ястия, но направени с една щипка финес повече. Повечето снимки от това място в мрежата запечатват романтичните залези и преполовените чаши вино:)

10. Трети по ред, но първи по призвание

На третия ръкав Атон, в близост до пристанището, от което тръгват поклонници към манастирите на Света гора има едно ресторантче, чиято слава отдавна е прехвърлила полуострова. „Критикос“ в Урануполи, в който познавачите казват, че можете да изядете най- вкусната рибена чорба от синегрида в Средиземноморието. Просто трябва да я поръчате от предната вечер. В близост е и легендарният „Eagles palace“ построен през 1973 год. по проект на арх. Стилианидис, един от най-добрите гръцки архитекти. Сградата е в стила на атонските манастири – бели стени, вградени каменни зидове и орнаменти, арки и сводове с дива лоза и орлов нокът. В едно от бунгалата до хотелската част е отсядала Мария Калас в последното лято от живота си. Сега бунгалото носи нейното име. Плажът пред хотела е отличен със „Син флаг“ на картите – най- високият еко стандарт в туризма.

www.eaglespalace.gr

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here