Забравете за най- популярните забележителности и изживейте своята собствена любовна история с Вечния град

Испанските стълби, притегателно място за всеки турист и любимо място на кинаджии и модни гурута

Да пишеш за Рим без да заглъзнеш в клишета е толкова трудно, колкото да откроиш, че и да препоръчаш 10 неща, които да правите в Рим. В този текст ще се опитам да използвам „Вечният град“, „Градът на любовта“, „Всички пътища водят до Рим“, „Да отидеш до Рим и да не видиш папата“ още в самото начало, така че да отметнем голяма част от задължителната програма.

Завиждам зловещо на всеки, който за първи път вижда Рим. Не го е казал Цезар или някой друг император. Казвам го аз и наистина, ако мога да си поискам нещо от Бога на пътешествениците, то би било само едно: Отново да видя Рим за първи път. Е, и може би и някакво хапче за джет лег, но това ще бъде в друга молба.

Има няколко абсолютно задължителни спирки в Рим. Да, ще видите Пантеона, Испанските стълби, Колизеума, Ватикана. Няма как да ги пропуснете. Те са тъпкани с туристи, полиция и мобилни телефони. Ще имате заветната снимка за инстаграм или фейсбук, но моят единствен съвет е да имате своя история от Рим.

И така:
Отидете в Рим през пролетта. Тогава азалиите ще са цъфнали, ще бъде приятно топло и не толкова претъпкано като през лятото. Ще става за дълги разходки с удобни обувки, ще бъде подходящо за елегантна вечеря навън. Събудете се рано. Толкова рано, че по улиците на Рим да срещнете само местните, които отиват на работа. Градът тогава изглежда различен и красив. Седнете в някое от безбройните кафенета и докато отпивате от капучиното си, помислете каква искате да бъде вашата история с Рим.

Рим и фонтаните

Рим е градът с най- много фонтани в света – над 2000. Всяка година управата на града събира над 1,5 милиона евро само от монетите, които се хвърлят в тях. Парите отиват за благотворителност, а традицията води началото си от 18 век, когато германски интелектуалци посещавайки града хвърляли зад гърба си монета в знак на почит към божествата на водата. Този обичай придобил световна известност през 50-те години на миналия век чрез филма „Three coins in the fountain“ и едноименната песен изпълнявана от Frank Sinatra, както и от хита „Arrivederci, Roma“ на Claudio Villa. Така че спазете традицията и си пожелайте да се върнете тук. Или да видите и Париж. Аз си пожелах това след като разбрах, че двата града са се побратмили под слогана : „Само Рим е достоен за Париж и само Париж е достоен за Рим“.

Рим и филмите

Рим е съвършен декор за всепоглъщаща трагедия в стил „Гладиатор“ и за най-романтичната любовна история като в „Римска ваканция“ с Одри Хепбърн и Грегъри Пек. Всичко в този шумен, цветен и изпълнен с живот град може да бъде първи кадър на запомняща се лента. Да си спомним сцената с фонтана в „Сладък живот“ на Фредерико Фелини, да отдадем дължимото на друг гений Паоло Сорентино, заснел тук класиката „Великата красота“. Най- великите творци на киното са вдъхновени от този град, като Уди Алън снимал „На Рим с любов“. Или пък да се отдадем на приключения по стъпките на героите на „Ангели и демони“ по романа „Шестото клеймо“ на Дан Браун.
Няма как да не направим паралел и с „Младият папа“ , в който Джъд Лоу вее папските одежди из Ватикана и разбива по най- нехристиянски начин женските и не само сърца.

Рим на малките чудеса


През 2013 година сп.Esquire посочи като най- добре облечен мъж на планетата Папа Франциск. И това, ако не е малко чудо. А във Ватикана всяка секунда е чудо. От възможността да уцелите сряда когато базиликата „Св. Петър“ не работи, до уникалния шанс в ръцете ви да попадне евро с лика на папата. През 2000-та година Ватиканът и Италия сключват договор, според който държавата джудже може да използва еврото като официална валута. Такава монета ще ви замени печата в паспорта, който иначе няма как да получите. Друга идея е да изпратите картичка от там. Пощата във Ватикана е с репутацията на най- сигурната в света. Не можем да кажем същото за местната банка, която зли езици постоянно свързват със скандали. Но едно не може да и се отрече: държи на традициите. При ползване на банкоматите на територията на Ватикана можете да изберете опцията „латински език“. Ако успеете да се справите и с това, спомнете си че ви предупредих за чудесата.

Рим и модата

Макар че Милано отдавна е откраднал короната на Рим като европейска модна столица, то Рим има своя собствена вълнуваща история с брандовете. Докато Милно само ги консумира, то Рим ги прави компании с кауза. Италианските марки не спират да се надпреварват в грижата за културното наследтво. Bvlgari наскоро реставрираха Испанските стълби по проект с мото „138-те любими стъпала на Рим“. Бижутерийният гигант инвестира 1,5 милиона евро за възстановяването, като с този жест отбелязва и своя 130 годишен юбилей. Впечатляващият спектакъл, с който бяха открити освежените стълби се превърна в арт събитие от световен ранг. Освен това марката финансира и почистването на мозайките на Баните на Каракала, както и за премахването на графитите от редица културни забележителности.
Модната къща Fendi отдели 2 милиона за спасяването на Фонтана ди Треви, а Tod’s инвестираха значителна сума във възвръщането на блясъка на Колизеума. И докато сме на модна вълна…

Рим и шопингът

В Рим е открит първият мол в света, построен от император Траян. Траяновият пазар е на няколко етажа и все още можете да видите останките му.
Обратно в съвременността, безспорно първо място в класацията на най- легендарните места за шопинг е Saddler“s Union (Via Margutta 11). Тук се предлагат най- висококачествени кожени чанти , стоки и аксесоари. Магазинът е отворен през 1957 г., а сред най- известните му клиенти са Одри Хепбърн , Джак Лемън, Джани Анели, Жаклин Онасис.
Най- известните марки във висшата мода и лукса могат да бъдат намерени в Tridente. Продължете обиколката си покрай витрините на Via Condotti, където има най-висока концентрация на водещи марки, след това по малките магазини Via Borgognona, Via della Vite, Via Frattina, Via Vittoria и финиширайте на Via del Babuino известна със своите дилъри на антики.

*Статията е публикувана с редакции в The inflight magazine Bulgaria on air (111, October 2019)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here