Забравете за най- популярните забележителности и изживейте своя собствена любовна история с Вечния град

Стълбището на Браманте във Ватикана.

Рим и храната

Във филма „Яж, моли се и обичай“ Джулия Робъртс казваше:

„Всеки град си има дума. За Рим думата е секс.“

Странно е защо тогава в този град изпълнен с флуиди е снимана частта с „Яж“. Вероятно, защото за римляните храната е удоволстивие, на което се отдават със страст близка до удоволствието от секса.
Рим е сред световните кулинарни столици, които може и да не диктуват модата в световен мащаб, но винаги са впечатлявали с разнообразие и мащаб.
Един ресторант с три звезди Мишлен „La pergola“ със средиземноморски специалитети, един ресторант с две звезди il pagliaccio и близо 20 с една звезда и с още близо 50 с висок рейтинг в кулинарните гайдове. Разбира се, тук се намира и най- старият вегетериански ресторант в Италия Il Margutta , намиращ се на едноименната улица.
Но семейните ресторанти в Трастевере, в които бабата готви, а внучката е на касата са истински добри.
Бившият работнически квартал днес е Мека за кулинарните туристи.Тесни каменни улички и кокетни площадчета, малки ресторанчета с карирани покривки до които достига музиката на уличните музиканти . Какво му трябва на един уморен от дълга разходка турист: маса на терасата с локално вино, гледайки света, който преминава покрай вас.
Но Трастевере не е само храм на спагетите карбонара. Макар че повечето от атракциите в района всъщност са барове кафенета и ресторанти има и няколко световно известни културни паметници. Два от най-големите и красиви площада са тук. Те са дом на две блестящи църкви зад чиито стени се крият известни шедьоври. На ъгъла на западната страна на Piazza di Santa Maria е изумителната базилика Santa Maria от 12 век с мозайки на Pietro Cavallini.
На Piazza de Santa Cecilia е базиликата на светицата Santa Cecilia. Храмът е изграден на мястото, където се е намирала къщата и.
Легендата гласи, че светицата оживява след като е била изгорена заради христовата вяра.Опитите да я убият успяват едва на третия ден. Светицата е патрон на музикантите. Може би и заради това улиците около базиликата са винаги огласяни от канцонети.

Рим и влюбените

Наричат Рим „едно от най- романтичните места в света“. Милиони влюбени двойки са прекарали медения си месец тук или са избрали си да кажат заветното ‘да“. Улиците, площадите и парковете са били свидетели на любовта на знаменити двойки. И да, мостовете също. Един от тях , всъщност най- старият запазен, Milvio е популярен с традицията двойки от цял свят да „заключват любовтта си с катинар“. Момичето заключва катинара, момчето хвърля ключа във водите на Тибър. Според легендата водите на точно тази река са донесли кошницата с близнаците Ромул и Рем.

Рим и мостовете


Мостът San Angelo един от най- красивите в Рим. Историята му е пленителна и води началото си от 136 г. сл.н.е. когато император Адриан издава заповед за строежа му. Съоръжението е трябвало да свързва левия бряг на реката с гробницата му.
Днес мостът е сред най-известните пътни съоръжения в света, не само заради ключовата му роля по пътя на поклонниците от Рим към Ватикана, а и заради 10-те статуи на ангели, дело на Бернини. Всяка от стауиите държи предмет свързан с разпъването на Христос. Всъщност името на моста не идва от великолепните статуи, а от легендата, че там се е появил ангел.

Рим и обелиските


Символ на власт, част от звездна карта, военен трофей или тайна свързана с масоните? Това са само част от многобройните легенди за обелиските на Рим, които са пренесени по вода от Египет, а 5 от тях са създадени в самия град. В началото на века мълния удари един от най- известните , този от Аксум. Пренесен от Етиопия през 1937-ма година, а инцидентът с този атрефакт бе в основата на редица конспирации. Защо мълнията го е поразила непосредствено след решение на италианското правителство да го върне на властите в Адис Абеба, защо точно в полунощ, има ли връзка този инцидент с кортежа на висши генерали от НАТО и Русия, които били в Рим за подписване на важно споразумение? Вероятно и вие ще си зададете доста въпроси, ако си падате по мистиката в стила на Дан Браун (също горещ почитател на Рим)

Рим за инстаграмърите


Рим е най- сниманият град в Европа и вторият най- сниман в света след Ню Йорк. Използвайте повода за да си купите джелато и да се насладите на несравнимият му вкус. Нямате снимка от Рим с пица, спагети, сладолед, моторче Веспа или шапка Борсалино с хаштаг Rome или Roma? Изобщо бяхте ли там?

*Статията е публикувана с редакции в The inflight magazine Bulgaria on air

111/october 2019

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here