Наричат Майорка „Калифорния на Европа“. Островът, част от Балеарите е сред най- предпочитаното място за втори дом от германци, скандинавци и англичани. Последните имат и свой квартал, в който често практикуват „балконинг“.

Островът с 300 слънчеви дни в годината. Това е само туристически слоган, защото тук времето е динамично и влажно. Типично за Средиземноморието. В Майорка се намира официалната лятна резиденция на кралското семейство на Испания. Годишно се посещава от над 10 милиона туристи от цял свят. В пристанището на столицата Палма де Майорка всекидневно акостират круизни кораби, а летището е сред най- натоварените в активния сезон..от май до октомври.
Тук е родена една от любимите певици на испанския режисьор Педро Алмодовар и една от най-известните в Испания Конча Буйка.Тя пее фламенко, джаз, танго и болерия. И в гласа и се долавя много от емоцията на Балеарите. На острова са родени легандарните Рафел Надал и Карлос Моя. В Манакор, родното място на Рафа има музей, а Моя е направил тук верига от фитнес зали с името си – запазена марка за спортни успехи. Но за Рафа и Моя тук е и място за почивка и среща с роднините.


На Майорка са и летните вили на едни от най- популярните хора на планетата: Ричард Брансън, Клаудия Шифър и Матю Вон, Борис Бекер, Майкъл Дъглас и Катрин Зита Джоунс, Дитер Болен, Ани Ленъкс, господин „Джейм Бонд“ Пиърс Броснан, Джеймс Блънт, Сузи Куатро, Анна Иванович, Христо Стоичков. Говори се, че Брат Пит и Анделина Джоли притежават разкошна вила в Андрач.

Официално столицата Палма е дом на 7094 българи. Плюс моето семейство. За пръв път бях в Палма де Майорка преди повече от десет години. Тогава си помислих, че с този остров си отиваме. Хареса ми, че е достатъчно голям и нямам усещането, че съм на остров, че съм ограничена откъм пространство или забавления. Освен това морето и старите квартали опианяват романтичната ми душа. И ето заради изброените причини и в търсене на приключение, на 10 май 2018 година се заселих тук. Харесва ми тази дума „заселих“. Звучи ми много пионерски. Като все едно че съм сред първите заселници някъде, сякаш че от мен започва историята. Да, започва, разбира се от мен. Моята лична история с Палма и Балеарите.
В рубриката „Презареждане“ ще разказвам за нещата, които ме впечатляват тук. Ще споделям места, аромати и вкусове.

Иначе Палма е град с история и официална лятна резиденция на испанското кралско семейство. Не случайно на Великден цялата кралска фамилия е в катедралата, символ на града. Тя се вижда още от морето. С внушителните си размери вероятно е пленявала не един и двама завоеватели, но историята може да бъде прочетена, но чувството да се доближиш до величието й – то може само да се усети, ако си тук. Построена е на мястото на арабска джамия, върху римските стени защитавали града от пиратски набези. Местните я наричат „La Seu“, което означава светлина. Строежът й започва през 1229 година под ръководството на крал Хайме Първи. Според легендата с нейния строеж той спазил обещание към Дева Мария, която го спасила от буря в морето близо до острова.


Катедралата е най- високият готически храм в Испания, втората по височина църква в Европа и се слави с най- голямата розета в света, наречена „Готическо око“. Малки реплики на прекрасната й форма могат да се видят навсякъде – по къщите, като бижу или като рисунка върху шал, тениска или чанта.
Строежът на храма отнел около 400 години, а всеизвестен факт е, че е реставрирана от самия Гауди. През 1931 година е обявена за исторически паметник.
Цялата историческа градска част зад нея е впечатляваща с малките си, тесни и живописни улички, притегателно място за туристите.


Иначе самият град с църквите си, с улиците и парковете напомня силно на Барселона. Усещането се засилва и от централната улица, която се казва „Ла Рамбла“.
Основният плаж „Плайа де Палма“ е с дължина около 30 км. , а разходката край морето е сред най- популярното вечерно занимание за всички столичани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here