Тук легендите се срещат с легендарните. На остров Крит почиват Дженифър Анистън, Джъстин Теру, Чарлийс Терон със семейството си…А легендите се сливат в една голяма история за „гръцка трагедия“ и „dolce vita“.

Според древно предание в една от пещерите на остров Крит е роден Зевс. Островът е истинското родно място на Ел Греко – (Доменикос Теотокопулос). Наричат това място и „Островът на Минотавъра“ и „Родината на Зорба Гърка“.

Крит се слави с прекрасна природа, невероятни плажове и с една от най- здравословните и вкусни кухни в света. Не случайно всяка година е в ТОП 10 на най-добрите туристически дестинации според потребителите на TripAdvisor.

От най- големия и най- гъсто населен гръцки остров тръгва вълната на така наречената „средиземноморска диета“ – пресни плодове и зеленчуци, риба и зехтин, разбира се.

В Крит се ражда първата европейска цивилизация, минойската. Още преди 4700 години минойците изградили благоденстваща империя благодарение на маслиновите насаждения и зехтина. Те отглеждали маслини и прозвеждали зехтин за храна, но и за гориво, основа за производство на парфюми или лекарства. Критяните претендират, че тук на острова расте най- старата маслина, известна като „Маслиновото дърво на Вувес“, което според някои изследователи е на 4000 години. Тук се произвежда половината от зехтина в Гърция. А местните не случайно с гордост го наричат „Течното зелено злато“. Качествата и вкусът му са превъзходни.

Кносос е най- старият град в Европа, построен през 1999 г. пр.н.е. Тук в двореца на някогашната столица се смята, че е живял цар Минос, чиято съруга ражда Минотавъра – получовек, полубик, който живял в таен лабиринт под двореца.

Ираклион, четвъртият по големина град в Гърция  е основан от сарацински пирати, които издълбават огромен ров около крепостта си и ползват мястото за основна база за своите пиратски набези в околните острови и крайбрежни градове. В продължение на 140 години сарацините водят ожесточени битки с византисйката флота преди да напуснат Крит. По-късно островът е завлядан от венецианците, които са били тук цели 4 века. В края на 17 век, след 22 годишна обсада османските турци завлядват града. Местното освободително движение успява да се пребори за независимост през 1897 година , а няколко години по-късно островът се присъединява към Гърция.

Критските съпруги са известни със своята ревност и буен характер. Ако съпруг намери на масата за вечеря до чинията си листо от силноотровния олеандър (зокум), трябва да счита това за предупреждение, че е заподозрян в изневяра. Листото е послание: „Следващият път ще бъде в чинията ти“.

Критяните имат собствен диалект и в миналото са били част от Венецианската република. А това им дава и доза шик в начина на живот. Близо до природата, обърнат към морето, но с  амбициите да продължи да бъде притегателно място за туристи от цял свят, Крит очаква да вдъховява всеки стъпил на бреговете му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here