Един ден в Болоня е като да прекараш един час в лунапарк. Крайно недостатъчно за да опиташ всичко. Един от най- богатите градове в Италия, основан от етруските е  родно място на папа Бенедикт ХIV, на нобеловия лауреат Гулиермо Маркони и на ангелогласния Лучо Дала. И до днес  Болоня е наричана „la dotta  –  la grassa – la rossa“ (учената, заради университета си; дебела заради прозвището „кулинарна столица на Италия“ и червената, заради характерния червен цвят на много от сградите)

5 неща, които да не пропускате в Болоня:

  1. Пеша в центъра.   Въпреки тежките бомбардировки по време на Втората световна война, историческият център на Болоня (втори по големина в Европа след този на Венеция) е запазил смайващо богатство от важни средновековни, ренесансови и барокови артефакти, които привличат милиони туристи от цял свят.
    В центъра ви очаква църквата „Сан Доменико“ , в която се намират няколко ранни скулптори на Микеланджело. Не пропускайте и базиликата „Сан Петронио“, издигаща се над Пиаца Маджоре. Смята се за пета по височина в света и там се намира един от най-големите слънчеви часовници в света (66 м. в диаметър), конструиран от астронома Касини през 1655 г.Градът е известен със средновековните си защитни кули. В миналото са наброявали 200 и всяка знатна фамилия се е стремяла да надмине кулите на останалите. Сега са запазени само 20.
    Две от тях леко наклонени се издигат на Пиаца ди Порта Равеняна и са се превърнали в символ на града.

    2.Студенти отново за един ден. Градът е столица на областта Емилия – Романя в Северна Италия и негова най- голяма гордост е най-старият университет в Европа основан през 1088 г. „Алма матер“ на всички европейски университети е с отоворени врати за туристите. Тук са учили Данте Алигиери, Николай Коперник, Бенито Мусолини, Умберто Еко….Непременно вижте залата за анатомия. Ще ви накара да притихнете.

 3.Фонтанът на Нептун

Фонтанът представлява огромна бронзова статуя на бог Нептун, заобиколен от      четири херувима – Дунав, Ганг, Нил и Амазонка. Официално е открит през 1564 година.

В Болоня на 1 декември 1914 година братята Мазерати създават своята митична компания, а за лого на автомобилите си избират тризъбеца на Нептун, именно от фонтана в центъра на града.

4. Истинската италианска храна

От край време Емилия – Романя е най-плодородната област на полуострова. Известна със своята пшеница, тук се произвеждат и  всякакви млечни продукт. Областта е прочута  и с прекрасните си вина. Кулинарните традиции тук са запазени в автентични рецепти и в менютата на ресторантите. Градът е дал името на соса Болонезе, използван при паста с месо и наричан от местните жители и „рагу“.

5. На пазар за антики

В близост до автогарата се намира един от най- популярните пазари за антики. Тук можете да намерите старинни вещи, но и колекционерски карти, емблеми на футболни отбори и автомобили.

Тази история за Болоня завършва с една неочаквана среща. Докато слънцето залязваше, а аз уморено отивах към гарата в тълпата на търговската улица видях Райна Кабаиванска. Оперната прима вървеше гордо изправена, под ръка с младо момиче. Беше елегантна с кремаво палто от кашмир, с перфектната си прическа и с онази лека усмивка, която показва, че се наслаждава на живота и на момента. Дълго стоях и се взирах с нея. Болоня толкова й отива.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here