Карибският остров очарова с изненадващи преживявания

През 1503 г. Христофор Колумб плава от Панама към остров Еспаньола (познат днес като Хаити). По пътя корабите му попадат в буря и след дълга битка с морските стихии ескадрата му се оказва захвърлена на бреговете на ..Рая. Не, приказката за Колумб не свършва до тук. От тук именно започва приказката за „Лас тортугас“ или както познаваме днес тези острови – Кайманите.

По времето на Колумб тази островна група била населена главно с морски костенурки и палмови орхидеи. И великият откривател решава да й даде името „Лас тортугас“ (костенурките), с което доста прибързава. Защото моряците му, а и всички които започват да посещават архипелага откриват, че месото на костенурките е много вкусно, освен това издържа дълго без да се развали. Чудесна храна за моряшкия живот. И така за няколко години броят на костенурките съвсем намалял.

Легендата твърди, че пирати на чаша ром разказвали, че е в реките на тези острови се крият опасни огромни каймани. И името естествено се променило на Кайманови острови. След Колумб на Гранд Кайман (основният от трите острова) дошли англичаните. Следва едновековно адмистративно подчинение на Ямайка, за да се стигне до 1962 год, когато Каймановите острови стават самоуправляващо се британско владение.

Днес това е мястото с най- ниско ниво на престъпност в Карибите, а жителите му се радват на един от най-високите стандaрти на живот в света. Кайманите се славят като  данъчен рай, офшорна зона и дом на 80% от всички хедж-фондове в света. Фронтменът на U2  Боно, канадският премиер Джъстин Трюдо и дори  британската кралица Елизабет II имат фондове на Каймановите острови, припомнят журналистите работили по „Досиетата от Рая 2017“ , второто най- голямо изтичане на финансова  информация след „Досиетата Панама“.

На Кайманите няма корпоративен данък, нито имотен.  Затова са предпочитани от години от големите американски компании в листата Fortune 500. На архипелага  офиси имат гиганти като Apple и  IBM.

Тук са регистрирани над 600 банки, така че на плажа няма да сбъркате, ако броите: финансист, турист, финансист, турист…Все пак 75 % от валутните приходи на острова идват и от туристите.

Туризмът е ориентиран главно към богати клиенти, основно северноамериканци. След атаките на 11 септември , които разтърсиха икономическия живот в цял свят, Кайманите бяха изправени пред сериозна икономическа криза. Туристите масово отказват резервации в хотелите и канселират полетите си. Загубите са колосални, но от 2003-та насам туризмът предвидливо започва да разчита на още едно „златно перо“ – круизните кораби.

С един такъв круизен кораб през януари се озовах и аз в Джорджтаун – столицата, намираща се на Гранд Кайман, най-големият и най – развит остров от групата, включваща още Литъл Кайман и Кайман Брак. Изобщо не подозирах какво ме очаква и останах приятно изненадана.

5 неща, които да не пропускате на Кайманите

1. Да се озовеш в Рая

Като споменах, че колумбовите моряци се озовали в Рая, имах  предвид че са стъпили на бряг със ситен бял пясък заобиколен от палми и орхидеи със смайващи цветове. Необятната и дълга седем мили бяла пясъчна ивица, позната ни днес като “ Seven Mile Beach“ е обявена от Trip Advisor за четвъртият най-добър плаж в Карибите, а в редица световни класации заема неизменна позиция в ТОП 10.  С блестящите си ултра сини води и ситните си коралови пясъци, този бряг е дом на много от най- богатите хора на планетата. Тук са построени едни от най- ексклузивните имоти на Карибите и разбира се, най- скъпите хотелски вериги. Плажът е публичен и всеки има достъп до него, което го прави любимо място за плажуване на местните и на семействата с деца, заради приятния пясък и спокойното море. Освен това е предпочитан от начинаещите гмуркачи и от всички любители на рома и мохитото. На плажната ивица са разположени несметно количество барове, от които се лее меренге, бачата и салса. А забавни реклами приканват всеки зажаднял за напитка да направи правилен избор:

„Нуждаете се от вода? Ние имаме. Замразена на кубчета и заобиколена от ром“.

2. Да пратиш картичка от Ада

Ако сте събрали тен, пийнали сте коктейли, правили сте пясъчни замъци с галещия сетивата пясък (може и не в този ред), вероятно сте решили, че раят е тук – на плажа. Но само на няколко километра от „райската градина“ се намира Адът. Симпатичен шофьор на такси ни взе от плажа с изричното обещание, че ще ни покаже Адът и след това ще ни върне. Как можеш да устоиш на такова изкушение?

След десетина минути  се озоваваме пред спретната бяла сграда с надпис: „Пощенската станция на Ада“ . Пред нея кротко се размотаваха няколко кокошки. Самият „Ад“ е всъщност зад пощата и представлява голямо плато от причудливо застинала черна лава. До острите скали се стига по дървен мост, който поскърцва злокобно под краката. Можете да се снимате с тризъбец в ръка, а и мястото дава приятната възможност да пратите пощенски картички с марка и печат от преизподнята. Винаги е забавно да изненадате шефа си прибирайки се от ваканция в Ада с тен и магнитчета.

3. На лов за диаманти

Не съм сигурна дали Раят всъщност не е централната улица на Джорджтаун, където старинни сгради боядисани в ослепително бяло са приютили магазините за диаманти. Цените са без налози и с отстъпки за пътниците от круизните компании. Обикновенно продавачите ви предлагат чаша шампанско докато разглеждате, дискретно ви помагат и за финал ви изпращат с подарък към покупката. Най- често дамите избират този „комплимент“ да бъде бижу с танзанит, който елегантно подчертава вече събрания на острова тен.

Логично е, ако сте се сдобили с годежен пръстен с диамант , именно от централната улица на Джорджтаун, да планирате и сватбеното си тържество на същото място. Или поне медения си месец. За тази близка до ума идея се грижат няколко амбициозни агенции, които щедро рекламират услигите си, обещавайки ви незабравима церемония на плажа, вечеря сред орхидеии и екзотични птици, както и разходка с лодка за да си осигурите и „собствен романтичен залез“.

4. Да плувате със скатовете или да се влюбите в орхидея

Ако не любовта, а чисто любопитство ви е завело на острова, след шопинга можете да се отдадете на други не толкова екстремни  занимания.

Редица класации нареждат заливите около Гранд Кайман в десетката на най-подходящите за водни спортове. Чистотата на водата и многообразието на видовете се дължат на дълбоката океанска котловина, която на няколко места достига почти до самия бряг. Асоциацията на собствениците на фирми за воден туризъм на Каймановите острови убеждава клиентите си, че именно тук е най-безопасното в света място за водни спортове.

На около 20 минути от бреговете на Гранд Кайман се намира Stringray City – плажен бар, където се събират дружелюбни диви скатове. Ако не се притеснявате от твърде близката среща с тези иначе опасни риби можете да пообщувате, дори и да ги погалите. Те плуват около вас и гальовно ви побутват, вероятно очаквайки да получат храна. Това приключение не е за изпускане и със сигурност ще го помните цял живот.

Много близо до тази емоция е срещата с костенурките във фермата, в която има над 16 000 морски костенурки. Те съжителстват в компанията на ценни животински видове като каймановия зелен папагал, крокодили и игуани.

Палмовите орхидеи са емблема на острова. В ботаническата градина „Кралица Елизабет Втора“ окото ви ще бъде заслепено от красотата на тропическите растения и елегантните  форми на орхидеите растящи направо от стволовете на палмите. Тези цветя за забранени за изнасяне на острова, но можете да си отнесете у дома всемъзможни сувенири и рисунки с тях. Както и страстта да се опитвате да ги отглеждате в „домашни условия“, както се случи с мен.

5. На вечеря с Кралицата

Кухнята на Карибите е прекрасна смесица от френски, африкански , испански, китайски и индийски аромати и рецепти. В Гранд Кайман вие ще сте в сърцето на  Кулинарната столица на Карибите,  затова не пропускайте вечеря с Кралицата на карибската кухня – месото от рапани (conch). Приготвени с вино, още ухаещи на море, тези морски дарове са сред най- вкусните деликатеси в региона. Настанете се под сребърните палми и опитайте прясно уловената риба, приготвена с лук, чесън и домати или скаридите с кокос и сос от манго. За любителите на гурме удоволствията ресторантите предлагат телешко с шоколад, ребърца с пунш от ром и печена царевица. А десертите са неизброими – бананови пити, кокосова торта, сладолед с ром и стафиди, какаови сладки. Разбира се, следва красив залез в компанията на чаша ром или мохито. И усещането, че си в Рая поне за ден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here