Вярвам в безсмъртните думи на Пеньо Пенев: „Човекът е човек тогава, когато е на път…“

Това ми казва водещата на сутрешния блок „Европа сутрин“ и бодро обещава, че ще изпрати снимки след „ефирите“. Докато чакам снимките си мисля, колко малко знам за професионалната кариера на това слънчево момиче, и колко много знам за нея от съвместната ни работа в телевизията. Неда е завършила „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и има магистратура по „Реторика“. Освен това трупа знания и в британския университет „Манчестър Метрополитан“. Според мен, обаче Неда е завършила с отличен най-важния университет. Този, за който казваме „Първите седем“. Позитивна, отговорна и амбициозна е тя като журналист. Удоволствие е да се общува с нея всеки ден. И понеже никога не сме пътували заедно ( а вярвам , че е приключение) я поканих да разкаже.

ТОП 5 ваканции (пътувания) на Неда Василева:

 1. Виена –любим град и номер 1 в сърцето ми. Архитектурата-величествени дворци, очарователни паркове с много цветя, широки булеварди, изумителните гледки в Schonbrunn, Belvedere и Hofburg, историята, която градът пази, настроението което носи и атмосферата на града е неповторима. Всеки път ме кара да го преоткривам по различен начин.
 2. Рим – Вечният град- разкош, великолепие, могъщество-история, в същото време – весел и пъстър. Красотата му запленява и нощем, и денем. Базиликата “Свети Петър”, музеите на Ватикана, Колизеумът, фонтанът ди Треви, площад Навона и още и още…Мога да се връщам в Рим и Ватикана отново и отново.
 3. Валенсия + Барселона + Тарагона – Дълго време Испания беше мечта, вече е сбъдната. Едноседмично пътуване до Барселона, Валенсия и градчето Тарагона със зашеметяващата гледка към морето ме накараха да отворя всичките си сетива – екзотично и мноого красиво преживяване.
 4. Малта – Посетих тази дестинация преди 3 години. Едновременно е една от най-малките държави в света като площ, но е и сред най-посещаваните. Столицата Валета, островите Гозо и Кoмино с живописните си гледки, които откриват са достатъчни за незабравими спомени и снимки като картички.
 5. Манчестър + Лондон, Уелс – Преди да се „разведе” с Европейския съюз, Обединеното кралство се превърна в мой дом за почти година. Освен, че завърших магистратурата си по международни отношения в Manchester Metropolitan University, видях страхотни места – дъждовният футболен Манчестър, космополитният Лондон, градът на Beatles Ливърпул, Стоук, Ковънтри, Честър … та чак до зелен Уелс, където посетих дори двореца, в който е ръкоположен британският принц Чарлз.
  +1
 6. Будва, Котор и Дубровник – С одобрението на Доника, която ме покани да бъда част от този формат, добавям /на своя глава/ още една незабравима дестинация. Черна гора и досегът с Хърватия са неделима част от незабравимите гледки. Удивителни плажове, невероятното съчетание на модерна архитектура и древна история, паметници на културата – убедете се сами …
 1. Какво е пътуването за теб? Отговор на вродената ми любознателност и страст към нови гледки, хиляди начини да опозная себе си, щастие, което се превръща в спомени. Когато посещавам едно място повече от веднъж, винаги откривам по нещо ново и по нещо свое.
 2. Как пътуваш – сама, с любимия човек или с тайфа? Имала съм удоволствието да пътувам и сама, с приятели и с любим човек – според мястото и всяко от тях има своите предимства. Избирам начина на пътуване според обстоятелствата и дестинацията. На морето, например, винаги е по-забавно с повече приятели.
 3. Самолет, кораб или колело? Откакто летях за първи път със самолет, категорично избирам полетите.
 4. Европа или екзотика? Надявам се, че посещенията на екзотични дестинации предстоят. В Европа също има редица неоткрити от мен места и планувам да пътувам, да видя и да се запозная с историята и архитектурата им.
 5. Какво има в твоя куфар? От миналата година покрай честото ми прелитане между София и Манчестър, се научих да стягам багаж за по-малко от 15 минути и да мисля за оптималния му размер. Взимам най-необходимото. Винаги се запознавам предварително с местата, които ще посетя, и често купувам речник с езика на страната, в която отивам.
 6. Какво си носиш у дома от ваканците? Събирах магнити дълго време, които съхраняват вълнуващите преживявания, често нося шоколади или други лакомства, за които съм сигурна, че могат да бъдат открити само на това място. Търся си своя „уникален“ сувенир отвсякъде.
 7. Снимаш с телефон или фотоапарат? Не съм от хората, за които снимането се е превърнало в истинска страст и/или професионално занимание/. Снимам с телефона си, но се старая винаги да е с добро качество, след което снимките отиват в добре подреден архив /достойна Дева/.
 8. Имаш ли любимо туристическо селфи? Имам много любими, за съжаление или радост не мога да посоча едно…
 9. Най-странната храна, която си опитвала? Жабешки бутчета, различни видове насекоми …
  / повечето странни храни не бих опитала отново/
 10. За кое място мечтаеш? Ню Йорк е мястото, което искам да посетя от много години, град – символ на цивилизация и динамика. Свързвам го със свобода, мечта, преследване на щастие. Мечтая си и за достатъчно време, за да направя обиколка на САЩ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here