Иван Колев и Мила Христова са сред най- близките ми приятели. Вероятно заради това ми се довериха за първото си съвместно интервю. А може би общата ни страст към пътуването, безброй измечтаните ваканции в лятна къща в Средиземноморието или уцелването на точния момент да кажеш „да“, помогнаха да разбера какво „ги движи“.

В свободното си време Мила обича да рисува. Част от картините вече са продадени в България и чужбина.

Иван Колев е един от най-успешните български волейболисти, който с името си повече от десет години прославя България, играейки в топ отбори от Италия, Германия, Гърция, Полша, Турция, Австрия и Иран. През януари тази година подписа за втори път с френски отбор. След успешното му представяне за отбора на Ница, сега Колев ще посреща за Шомон под ръководството на Силвано Пранди.

Мила Христова е ПР експерт, който беше част от екипите реализирали успешните кампании на Holidey Heroes и „София диша“. Тя е сред слънчевите млади хора в гилдията на ПР практиците, които променят страната ни и са истински посланици на България, където и да ги изпрати съдбата. Когато живееш със спортна звезда, съдбата често те кара да стъпваш по нови улици и да срещаш нови хора. За Мила това е част от магията „да вървят двама“ заедно.

Какво е пътуването за вас? 

Мила: Пътуването е като любовта – винаги събужда пеперудите в стомаха ми. То е преживяване, което изпълва сетивата ми, носи ми неописуема радост, без значение  дали крайната точка е мистичен Иран или бляскавия LA. Кара ме да се чувствам като дете, което чака подарък от Дядо Коледа. Преживяване, към което съм абсолютно зависима. Безспорно, любимото ми пътуваме е, когато сме двамата с Иван и заедно откриваме нови страни и градове за първи път. Емоциите, опита и познанието, които идват с всяко пътуване не могат да бъдат прочетени в книга, шернати във Фейсбук или почувствани на сладки приказки. Пътуването е приключение, от първия до последния момент, в което намирам стимул и смисъл.

Иван: Пътуването за мен е начин на живот. Преживяване, което ме обогатява и ме зарежда с много енергия. Не мога да си представя живота без пътуване, защото веднага щом  приключи едно, започвам да планирам следващото. Щастлив съм, че благодарение на волейбола имам възможността да пътувам по света и да го опознавам.

Топ 5 ваши ваканции. 

Мила: Ваканциите са сложно нещо при нас. Заради кариерата на Иван можем да им се радваме само през май или началото на юни,  а през останалите летни месеци си позволяваме само кратки бягства извън града. Толкова много се радвам на редките случаи, когато сме само двамата без да има странични ангажименти, че всяка ваканция ми е „топ.“ Подредбата ми не е класация, защото всяка ваканция наистина си заслужава титлата „топ“, но все пак ще се постарая да ги подредя някак.

На първо място е разбира се – първата ни. За нея няма да навлизам в много подробности – романтична, емоционална и красива. Бяхме на родното Черноморие. После още няколко години избирахме именно него, защото след дългото време прекарано в чужбина, Иван искаше поне през лятото да сме в България. Не обичаме лудницата и плажните пози, затова през деня си избирахме диви плажове или къмпинг, където да можем да вземем и кучето ни. Жалко, че вече има все по-малко такива места.

Най-приключенската и зареждаща ваканция си направихме на о-в Лефкада, Гърция. Има места, които посещаваш и си казваш: „Е, добре, дойдох, видях, хубаво е.“, но има и такива, на които си казваш „Ще се върна!“. Лефкада е от втория тип. Диви плажове, красиви, чисти, омагьосващи. Обиколихме почти всяко кътче в този рай на АТВ и беше доста диво и забавно. Сутрин отивахме на един плаж, по обед  тръгвахме за друг. Междувременно спирахме за обяд и чаша вино по пътя и обсъждахме света около нас на фона на красивите гледки на острова и морето. А вечер – изпращахме огнения залез от някое спокойно място или се наслаждавахме на великолепната гръцка кухня. 

Кападокия е една от най-вълнуващите местности, които сме посещавали. Древна земя, магическа, приказна! За там трябват поне няколко дни, за я разгледаш и изживееш напълно с всичките и подземни градове, каньони, пейзажи и впечатляващи природни чудеса. Кападокия ни спечели от първия миг. Това е област, която открива пред теб сякаш приказен свят, който по някакъв особен начин ми напомня на сюрреалистичния свят, който създава Гауди. Знам, странно сравнение, но точно така се чувствах в издълбаните скали или сред Комините на феите. 

През последните 10 години Иван живее основно извън България. Работата и на двама ни ни дава много, но и много ни взима. Затова всяко негово прибиране по Коледа е сред най-скъпите ни периоди заедно. Това е неговата ваканция, а когато графикът ми го позволява – и моя. Едва няколко дни, но толкова ценни! Затова Коледа за мен е „топ ваканция“ 

Едно от най-любимите ми места на света е Френската Ривиера. Имали сме няколко кратки почивки в областта, които определено са сред фаворитите ми.

Иван: Бих добавил само още две места, на които съм прекарвали незабравимо. 

Едно от любимите ми места са Азорските острови разположени в средата  на Атлантическия океан между Европа и Америка. Това са девет малки вулканични острова с много рифове. Моят отбор се намираше на о-в Терсейра – един от най-големите острови от архипелага, който е едва 400 кв. км. Престоя ми там не беше типична ваканция, защото играех там но хората на този малък къс земя бяха толкова мили  и гостолюбиви, природата беше толкова очарователна, а климатът толкова приятен, че по-скоро се чувствах като на ваканция.

В „топ ваканциите“ ни ще добавя и разходката до Хърватска и Черна гора. По време на пътешествието ни посетихме Дубровник и Черногорската Ривиера. Старият град на Дубровник е един от най-забележителните туристически центрове, които сме посещавали. Гледките към червените покриви на сградите и контраста със синьото небе могат да те оставят безмълвен за дълго. Черна гора пък има впечатляващо крайбрежие, пътуването по което е истинско удоволствие на фона на хубава музика. Древния морски град Котор и остров Св. Стефан са изумително красиви исторически центрове.

Може ли да се съчетае ваканцията и спорта? 

Мила: Винаги съм си мислела, че не може и почивката сама по себе си изключва спорта. Но после Иван се появи в живота ми и ме убеди в обратното. Помня едно лято, което беше повече лагер, отколкото ваканция. Тогава ми беше странно, но сега ми липсва малко и мисля скоро да го повторим. Това бе лято, в което  всеки ден в продължение на две седмици Иван тренираше сутрин и вечер на плажа. Имаше няколко опита и от моя странна, но не много успешни… След време обаче започнах да се опитвам малко по малко да се включвам и в един момент ми хареса да спортуваме заедно. 

Иван: Може. Но в началото тренирах по два пъти на ден по време на почивките ни, а сега  – по два пъти на ваканция. С всяка изминала година наблягаме повече на ваканцията, отколкото на тренировките.

А сега накъде?

Мила: Следващата най-близка цел е да опознаем североизточна Франция и да се насладим на превъзходните шампански в района. А по-нататък – времето ще покаже. Но сред по- големи туристически планове са круиз и дълга екзотична ваканция някъде по света.

Иван: Вече сме планували Париж и Виена през пролетта, а през лятото да караме канута в Гърция. 

Иван за Мила: Тя превръща дори пътуването ми по работа във ваканция. Добавя цвят и смисъл във всяко от тях. 

Мила за Иван: Човекът, с когото обожавам да откривам света, минавайки през всичките му чудати изненади.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here