Александър Кръстев е сред най – разпознаваемите имена в България, когато се заговори за насърчаване на четенето. Баща е на най- големия сайт за книги и четене http://azcheta.com/  и на малкия Преслав. Освен това е носител на званията „Рицар на книгата“ и „Посланик на библиотеките“. Не чете книги, които всички други вече са прочели. Написал е за сега само една – „LinkedIn – социалните мрежи в полза на бизнеса“. Не съм я чела. Може би заради това не разбрах как работи тази социална мрежа. За сметка на това пък всеки път разговарям с Алекс и съпругата му Мила с най- голямо удоволствие.

1. Какво е пътуването за теб? Приключение или философия?
Обикновено работа, но доста силно отпускаща ме работа. Особено ако шофирам до мястото. Самото пътуване ме успокоява, а ако имам с кого да споделя и последващите го моменти, определено минаваме към философската страна на нещата около чаша-две-три хубаво вино.

2. Разкажи ми за най-вълнуващото ти пътуване (ваканция).
Ще прозвучи клиширано да кажа Рим, където е най-хубаво да се изгубиш в малките улички и да поседнеш с половинката си на някоя от стотиците масички буквално на улицата с бутилка вино.
Затова ще се върна десетина години назад, на първото си пътуване в Западна Европа – на младежки обмен в Брюксел – придружаван само от mp3-плейъра си и албум на Джон Леджънд се наслаждавах спокойно на всички интересни места в белгийската столица, където можеш да поседнеш и да почетеш за 15-ина минути. Докато стане време да потърсиш следващото подобно място. Нещо като безцелно сърфиране в мрежата, оформено като произволна обиколка на красива централна част.

3. Как стягаш багажа си?
Винаги в последния момент, за съжаление. Но за сметка на това – сам. Добре де, невинаги…

4. Какво винаги взимаш с теб?
Домашната си библиотека. Тя е събрана в електронния ми четец, така че е лесно.

5. Какво си носиш у дома от пътуванията?
Доста често тъга – когато се връщам от места, където хората са успели да впрегнат усилия и да накарат политиците си да им осигурят нормални условия за живот и (в повечето случаи) за развитие на приличен туризъм. У дома това просто го няма.

6. Има ли места, на които винаги би се връщал с удоволствие?
Барселона. Още не съм повтарял, но ще се случи съвсем скоро. Защото освен че ме очарова, този град ме и натъжи. Точно по причините, които написах на предишния въпрос. Но има страхотен технологичен музей!

7. Кое е мястото, за което мечтаеш?
Остров е. Частен. Дори да е само за един час, нека е комбинирано с обяд със собственика на острова. Некер, разбира се (смее се).

8. Любимата ти книга/филм за пътешественици?
Ох, ще трябва да погледна в Goodreads… Честно казано, не чета класически книги за пътешественици, но обожавам Питър Мейл и чувството му за хумор. Брои се, нали? Тъжно е, че няма да видим повече нови неща от него.

9. Кое е любимото ти място в България?
Някъде по морето, определено… Харесвам Северното Черноморие и панорамните пътища по него.

10. Коя е следващата ти дестинация?
Мисля, че първо ще поразгледам блога ти за предложения и тогава ще отговоря в коментар под материала (смее се).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here